POLICIJA ĆE USKORO IMATI MNOGO VEĆE OVLASTI: Lakše će ulaziti u domove i oduzimati automobile; evo što sve morate znati o tome

08.07.2019. 12:24:51

Policajci će, u slučaju proširenja svojih ovlasti, osim oduzimanja vašeg vozila uz odštetu imati pravo i srušiti dron, brže provjeriti identitet građana putem MUP-ove baze podataka, pa čak i ući u vaš dom bez naloga

Budu li u Hrvatskom saboru prihvaćene izmjene Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, policijski službenici imat će mogo veće ovlasti nego dosad. Moći će, primjerice, bez naloga ulaziti u stanove, brže provjeravati identitet građana, oduzimati automobile, rušiti dronove… Ili, recimo, situacija poput onih iz akcijskih filmova u kojoj građanin mirno vozi automobil gradom kada ga odjednom zaustavi policajac, sjeda u automobil i kreće u potjeru za kriminalcem. Naravno, pritom se nameće pitanje hoće li takvo proširivanje ovlasti proširiti i mogućnost zloupotreba istih.

Bez naloga u stan, ali samo u izvanrednim situacijama

“Kroz bilo koju primjenu zakona uočavaju se određeni problemi ili nedostaci u postojećem rješenju i onda ih nastojimo otkloniti. Primjena ili pristup ovoj našoj situaciji bio je da smo išli na ograničenu izmjenu zakona”, kaže za Vijesti.hr Stjepan Gluščić, profesor na Policijskoj akademiji. Policajci će, u slučaju proširenja svojih ovlasti, osim oduzimanja vašeg vozila uz odštetu imati pravo i srušiti dron, brže provjeriti identitet građana putem MUP-ove baze podataka, pa čak i ući u vaš dom – bez naloga, ali samo u izvanrednim situacijama. “Imamo nažalost nekoliko primjera svake godine kada neka starija osoba sama umre, i nakon određenoga vremena se ne javlja i postoji potreba utvrditi što je”, dodaje prof. Gluščić.

Više istražitelja – više riješenih slučajeva

Neke će se pak ovlasti, poput signalnog pucnja u naseljima, zbog sigurnosti građana možda i ukinuti. Novost je i da svi s činom narednika mogu biti i istražitelji, pišu Vijest.hr. “Mislim da je ovo dobro. Ja sam se u praksi zaista susretao s ljudima koji imaju srednju stručnu spremu, 15-20 godina su detektivi, narednici, i imaju znanja puno jača nego netko tko je došao s visokom stručnom spremom, a tek je došao u policiju”, smatra stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila. U MUP-u ističu kako bi više istražitelja trebalo značiti i više riješenih slučajeva.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.