Policija provjerava navode o nestanku ratne arhive HVO-a

13.01.2017. 17:09:14

MUP Hercegbosanske županije provjerava sve navode te provodi operativni rad na terenu u svezi prijave nestanka dokumentacije HVO-a – Zborno područje Tomislavgrad, izjavio je za Fenu glasnogovornik MUP-a HBŽ-a Ivica Vrdoljak.
– Prijavu je MUP-u podnio predsjednik Hrvatske liste za Livno i općinski vijećnik Jakov Perković, koji je u prostorijama Sektora kriminalističke policije MUP-a u Livnu saslušan u svojstvu svjedoka čime će se uzeti i provjeriti u obzir sve okolnosti koje je njima tijekom informativnog razgovora prenio – kazao je Vrdoljak. Perković je na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Livno, krajem protekle godine, tražio dopunu dnevnog reda zbog spoznaja da je dokumentacija (arhiva) Zbornog područja Tomislavgrad na „nezakonit način“ završila u Banja Luci po nalogu Tužiteljstva HBŽ-a, dok izvršitelje u ovom dijelu vidi u zaposlenicima Županijskog MUP-a. – Ovakvim postupanjem Tužiteljstva i MUP-a HBŽ-a ugrožena je sigurnost više tisuća hrvatskih branitelja, jer se HVO i Vojna policija optužuju da su u okviru širokog i sustavnog napada usmjerenog protiv civilnog srpskog stanovništva općine Livno sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je započeo u travnju 1992., a čiji su članovi bili zapovjedništvo i pripadnici policije HVO-a Livno, koji su za cilj imali nasilno permanentno preseljenje Srba s područja Livna – kazao je za Fenu Perković. Stoga Perković od MUP-a i Tužiteljstva HBŽ-a traži brzu i učinkovitu istragu oko nestanka sporne arhive HVO-a – Zborno područje Tomislavgrad, te sankcioniranje svih osoba iz tih institucija koje su odgovorne za, kako je naveo, nasilničko provaljivanje u prostorije Zbornog područja Tomislavgrad i odnošenje dokumentacije HVO u Banja Luku./Večernji.ba/

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.