Policija vas čeka u 2019. s triput više uređaja za mjerenje brzine. Cijena? 53 milijuna

29.12.2018. 09:16:10

Potpisanim ugovorom će nabaviti 75 novih fiksnih kamera. Ugovorom je predviđena i nabavka 50 fiksnih i 100 ručnih lasera za mjerenje brzine
ZAGREB Ministarstvo unutarnjih poslova u petak je sa Zajednicom gospodarskih subjekata potpisalo okvirni sporazum za nabavu uređaja za mjerenje brzine, kojim će u sljedeće tri godine broj takvih uređaja biti povećan za dva i pol do tri puta, što bi trebalo doprinijeti povećanju razine sigurnosti prometa na cestama.
»Zadnji pokušaj koji je MUP radio na planu modernizacije, posebice mjernih uređaja propao je 2015., a mi smo ga kao i većinu drugih stvari priveli kraju«, rekao je nakon potpisivanja ugovora ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Novac za provedbu gotovo 53 milijuna kuna vrijednog ugovora osiguran je iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a potpisan je na razdoblje od tri godine. Za svaku godinu precizirano je koliko će uređaja biti postavljeno, a u končanici će broj uređaja za mjerenje brzine povećati za dva i pol do tri puta. Policija trenutno raspolaže s 26 fiksnih kamera, a potpisanim ugovorom će nabaviti 75 novih kamera. Ugovorom je predviđena i nabavka 50 fiksnih i 100 ručnih lasera za mjerenje brzine. Osim što mjere brzine kretanja, uređaji će koristiti i za utvrđivanje drugih prekršaja kao što je korištenje mobitela i nekorištenja pojasa u vožnji. U sljedećoj godini dodatni iskorak bit će učinjen i automatizacijom podataka, što znači da će onog trenutka kad se na radarskoj slici snimi vozača u prekršaju, slika automatski biti vidljiva u središnjem centru gdje će se odmah pisati i kuvertirati prekršiteljeva prijava. Po ministrovim riječima to će ubrzati proces i podići izvjesnost 'penalizacije' koja doprinosi podizanju prometne kulture. »To je veliki napredak u odnosu na postojeće stanje, višestruko ojačavamo kapacitete prometne policije i siguran sam da ćemo time doprinijeti povećanju sigurnosti prometa na cestama«, rekao je Božinović, dodavši da time čine još jedan korak u modernizaciji rada hrvatske policije.
Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.