Poljska: Sjećanje na tisuće ubijenih svećenika od nacista – Dachau je bio mjesto smrti

30.04.2021. 15:24:00

Tijekom njemačke okupacije Poljske stradalo je čak dvije tisuće od tadašnjih deset tisuća dijecezanskih svećenika. Samo u Dachau je ubijeno 868 katoličkih svećenika iz Poljske, a u logoru je postojao “svećenički blok” u kojem su bili zatočene sluge Božje.

Papa Ivan Pavao II. je 1999. kanonizirano 108 svećenika, žrtava nacističkih logora i Hitlerova režima: 3 biskupa, 52 svećenika, 26 časnih sestara, nekoliko sjemeništaraca i katolika laika. 
Foto: Catholic priests and civilians are seized by the Nazis in Bydgoszcz, Poland, in September 1939./ Public domain.

Poljaci se uvijek na krajem travnja prisjeća svojih svećenika, redovnika i redovnica koji su ubijeni tijekom Drugog svjetskog rata od nacista. Tijekom njemačke okupacije Poljske stradalo je čak dvije tisuće od tadašnjih deset tisuća dijecezanskih svećenika, piše CNA., a prenosi bitno.net

U četvrtak, odnosno na dan oslobođenja logora u Dachau, biskup Siedlca, Grzegorz Suchodolski, služio je svetu misu u Nacionalom svetištu svetog Josipa u Kaliszu. Naime, nacisti su samo u logoru Dachau ubili 868 pripadnika katoličkih svećenika Poljaka, pa se zbog toga taj logor naziva i „najvećim grobljem svećenika u svijetu“.

U tom je logoru između 1933. i 1945. godine bilo zatočeno tri tisuće pripadnika klera, od čega su trećina svećenika i biskupa bili zatočenici iz Poljske. Među njima bilo je nekoliko značajnih svećenika, kao što je Stefan Frelichowski, koji se danas slavi kao zaštitnik skauta.

Osim Poljaka, nacisti su samo u logoru Dachau ubili 411 katoličkih svećenika Nijemaca, te stotine drugih. U logoru je postojao i poseban „svećenički blok“ samo za kler. Lista žrtva katoličkih svećenika ubijenih od nacista je velika.

Mnogi su svećenici bili i u Auschwitzu, a preko 300 ih je pogubljeno u Sachsenhausenu, 780 u Mauthausenu i veliki broj u Buchenwaldu. Ovaj broj ne uključuje svećenike koji su umrli pri transportu ili izvan logora. 

Poljski biskupi su odlučili da će se komemoracija za stradale svećenike održavati upravo u Nacionalnom svetištu svetog Josipa upravo zbog njegove poveznice s logorom Dachau.

Naime, tjedan dana prije nego su Amerikanci oslobodili logor, svećenici i redovnici su se zavjetovali svetom Josipu da će, ako im spasi živote, svake godine hodočastiti u Kalisz. Samo dva sata prije nego što su trebali biti ubijeni, 29. travnja 1945. godine, u logoru se pojavila mala patrolna jedinica američke vojske i spasila svećenike. Nekoliko godina kasnije preživjeli svećenici su hodočastili u Kalisz. Godine 1970. u kripti svetišta su uredili kapelu mučeništva i zahvalnosti.

Poljaci se također prisjećaju i katoličkih svećenika, redovnika i redovnica koji su ubijeni tijekom komunističkog režima nakon Drugog svjetskog rata. Prof. Jan Żaryn tvrdi da je samo za vrijeme Staljina oko tisuću svećenika, što je tada činilo 10 posto klera, prošlo kroz komunističke zatvore. Među njima je bio i kardinal Stefan koji će 12. rujna ove godine biti proglašen blaženim. Papa Ivan Pavao II. je 1999. kanonizirao 108 svećenika, žrtava nacističkih logora i Hitlerova režima: 3 biskupa, 52 svećenika, 26 časnih sestara, nekoliko sjemeništaraca i katolika laika.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ph/Foto: catholicsaints.info/Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.