Ponedjeljak: jutro mirno, večer burna, i to ne samo zbog bure

02.09.2019. 10:25:00

prvi rujanski dan nastavio je iznadprosječno toplim "stopama" kolovoza, koji je u većini Hrvatske bio među 10 najtoplijih u povijesti mjerenja, ponegdje čak i među samo četiri najtoplija, kao i cijelo ljeto. Osim vrlo toplog i ekstremno toplog lipnja tomu je osobito pridonijela druga polovica kolovoza, koja je bila topla kao rijetko kada. Štoviše, na neke nadnevke uz poneki novi temperaturni rekord.

U ponedjeljak će vrućina i sparina u mnogim krajevima popuštati, a od utorka uglavnom i prestati. 
I dok će to "olakšanje" vjerojatno mnogima dobro doći, ono što ide s njim jamačno nekima neće. Pritom ne mislim na kišu, koju priželjkuju u većini krajeva, nego na mjestimične obilne pljuskove praćene grmljavinom, pa i na vrlo vjerojatna lokalna olujna nevremena, kao i na često jaku, ponegdje i olujnu buru, podno Velebita i orkansku, barem na udare. A neki će u kontinentalnom području vjerojatno prigovarati i na nagli i veliki pad temperature, koja će u utorak poslijepodne gdjegod u unutrašnjosti biti niža i za više od 10 °C nego u ponedjeljak poslijepodne.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Petra Sviličić, mag. phys. - geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a u agrometeorološkoj prognozi koju je pripremila za HRT-ovu emisiju "Plodovi zemlje" preporuča žurnu pripremu odvodnih kanala koji mogu primiti veliku količinu oborine u kratkom vremenu, te kasniji redoviti obilazak poljoprivrednih kultura kojima još nije berba, saniranje mogućih šteta prouzročenih nevremenom i još mnogo toga.

Ponedjeljak: jutro mirno, večer burna, i to ne samo zbog bure...

dr. sc. Tanja Renko: "I veći dio ponedjeljka će još u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti suho pa i pretežno sunčano, te i dalje vruće. Poslijepodne te osobito prema večeri sve više oblaka, a u zapadnim je predjelima moguć poneki pljusak praćen grmljavinom. U večernjim će satima zapuhati slab i umjeren sjeveroistočnjak.


U središnjoj Hrvatskoj će već prijepodne biti slabog i umjerenog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, a prema večeri i jakog pa će se u sjeverozapadnim krajevima temperatura sniziti i za oko 6 °C u usporedbi s nedjeljnom, a vjerojatnost za pljuskove pa i nevremena bit će znatno veća prema kraju dana.

Na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru i Lici prijepodne još uglavnom suho i djelomice sunčano. Popodne te osobito navečer i u noći na utorak kiša će biti sve češća, često u obliku pljuskova, lokalno i uz mogućnost jačeg grmljavinskog nevremena. Vjetar će veći dio dana biti slab, a navečer će zapuhati bura, podno Velebita jaka, u noći na utorak i olujna.

Na srednjem Jadranu djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, a poslijepodne uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije i uz poneki pljusak praćen grmljavinom, no bit će vjerojatniji pa i izraženiji u noći na utorak kada će zapuhati jaka, u sjevernoj Dalmaciji i olujna bura. No, veći će dio dana, kao i na krajnjem jugu Hrvatske, vjetar biti slab, uglavnom jugozapadni i jugo pa će i more do večeri biti mirno ili malo valovito. Bit će i dalje vruće, uz najvišu dnevnu temperaturu od 30 do 34 °C."

U utorak svježije, uz čestu kišu i buru, a već u srijedu...

"U posvuda na kopnu svježiji utorak će mjestimice biti obilnije kiše pa i jačih pljuskova. Najmanje oborine bit će na krajnjem istoku, uz mogućnost da u Podunavlju ponegdje i izostane. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na istoku zemlje i sjeverozapadni. U srijedu, nakon još malo hladnijeg jutra, danju uz dosta sunca ponovno toplije, a manji porast temperature vjerojatan je od četvrtka, kada će uslijediti nekoliko promjenljivijih dana.

Osvježenje će, barem manje, stići i do juga Jadrana u utorak, kada će još povremeno biti kišei grmljavine. No, već će u srijedu ponovno ponegdje biti vruće te pretežno sunčano, a i bura će do večeri oslabjeti. Njezino je jačanje opet vjerojatno u četvrtak na sjevernom dijelu, gdje će biti i veća vjerojatnost za mjestimičnu kišu. Od petka pak porast vjerojatnosti za promjenljivije vrijeme i duž ostatka obale.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u ponedjeljak će visoka koncentracija peluda korova biti u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, te na sjevernom Jadranu, ali nekima može smetati i umjerena koncentracija, ne samo peluda korova nego i trava.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja i u ponedjeljak će biti većinom visok, premda rjeđe nego u nedjelju. No, i dalje se preporuča smanjiti boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana, od 11 do 17 sati, a i kvalitetna zaštita, osobito ako ste osjetljivije kože.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

IZBOR ZA KALENDAR ZA 2020.

Ako pak više volite meteo fotografiju, i to ne samo gledati je i analizirati, nego je i birati - izaberite poneku za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (SMO), koja sljedeće godine obilježava 70 godina postojanja.

Rok za izbor je 10. rujna 2019.

Hrvatskih je fotografija - ili od naših fotografa ili s našim motivima - u kalendarima SMO za prošle godine bilo napretek, kao iz rijetko koje zemlje. Nadam se da će i u kalendaru za 2020. godinu za koji je prijavljeno više od 1100 fotografija, a u uži je izbor ušlo njih 75. Iz Hrvatske čak desetak!

Izvor: HRT

Izvorni autor: Tanja Renko/Zoran Vakula

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.