Ponovno odgođeno novo suđenje generalu JNA Vladi Trifunoviću kojeg se tereti za ratni zločin

14.05.2014. 19:17:07

  Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je na iduću raspravu, 23. lipnja pozvati vještaka koji će pregledati njihovu liječničku dokumentaciju. Potom će odlučiti hoće li se postupak voditi u odsutnosti.

Novo suđenje generalu nekadašnje JNA Vladi Trifunoviću, kojeg Hrvatska tereti za ratni zločin, a Srbija za izdaju, ni danas nije počelo zbog bolesti, a zagrebački Županijski sud će nakon vještačenja medicinske dokumentacije odlučiti hoće li se taj postupak voditi u njegovoj odsutnosti. Zbog ratnog zločina počinjenog 1991. u Varaždinu, uz Trifunovića se tereti Berislava Popova koji je bio zapovjednik vojarne Kalnički partizani i zapovjednika vojarne Jalkovečke žrtve Vladimira Davidovića.

Nitko od optuženika se nije pojavio na sudu. No, obrane Trifunovića i Popova zatražile su da im se sudi u odsutnosti jer smatraju da su za to ispunjeni svi uvijeti.

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je na iduću raspravu, 23. lipnja pozvati vještaka koji će pregledati njihovu liječničku dokumentaciju. Potom će odlučiti hoće li se postupak voditi u odsutnosti.

Sva trojica pravomoćno su osuđena 1993. na Okružnom sudu u Varaždinu na ukupno 40 godina zatvora pri čemu su Trifunović i Popov dobili po 15, a Davidović deset godina zatvora. No, Županijski sud u Varaždinu je na zahtijev Trifunovića i Popova odlučio u kolovozu prošle godine obnoviti postupak.

Odluka o obnovi postupka donesena je nakon dodatnog ispitivanja svjedoka, među kojima su bili bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

Obnovljeni postupak trebao je početi sredinom ožujka, ali je i tada odgođena rasprava.

Trifunović je i na Vojnom sudu u Beogradu osuđen na 11 godina zatvora zbog podrivanja vojne i obrambene moći i činjenice da nije vojno djelovao po Varaždinu, dok je Popov osuđen na šest godina jer se nije suprostavio Trifunoviću te jer nije nastavio vojno djelovanje po Varaždinu kada je za to postojala prilika.

  • Autor: hina
  • Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.