Poreznik: Zbog Bajića gubimo volju za borbu protiv kriminala!

05.06.2013. 12:53:32

Ponukan smjenom svojih devetero visokopozicioniranih kolega, jedan se djelatnik Porezne uprave javio redakciji Poslovnog dnevnika kako bi ispričao s kojim se problemima poreznici susreću 'Ne želim ulaziti u razloge smjene tih kolega, već bih htio otvoriti raspravu o uvjetima u kojima radi Porezna uprava. Proziva nas se da nismo efikasni u naplati poreza, što je istina, ali nije čudno. Mi uglavnom naganjamo ljude zbog nekoliko desetaka ili stotina tisuća kuna, a slučajevi kad netko utaji milijune guraju se pod tepih', kaže sugovornik Poslovnog dnevnika, koji je inzistirao na anonimnosti. Ako ste savjestan poreznik, pa sami upozorite na neki sumnjiv slučaj, šef vam uglavnom kaže da ne čačkate previše, jer 'nikada se ne zna tko stoji iza te firme'. Reagira se tek nakon miga s više razine, primjerice, ako Uskok zatraži podatke od Porezne uprave, a neki šefovi i tada, za svaki slučaj, predmet stave u ladicu. 'Na žalost, vrlo često ni Uskok ne želi ići do kraja, nego zatraže samo minimum podataka. Naši šefovi strogo se drže onoga što je od njih traženo i uglavnom im nije drago ako se previše revnosno prihvatimo posla, pa čak i onda kad tijekom nadzora naiđemo na neke dodatne nepravilnosti', kaže poreznik. Upozorava na cijeli niz tvrtki koje godinama ne plaćaju porez na dobit, no zbog toga ih nitko ne proganja. 'Zabrinjava i to što su milijuni kuna poreza na promet nekretnina otišli u apsolutnu zastaru. Imamo tako slučaj tvrtke koja je u Zagrebu jeftino kupila i potom skupo prodala neke nekretnine, a da pritom nije plaćeno desetak milijuna kuna poreza na dobit i - nikom ništa, iako smo poslali cjelokupnu dokumentaciju policiji i DORH-u. Nisu nam ni potvrdili primitak, a kamoli nešto poduzeli. Navodno je u pozadini cijele priče bio jedan tzv. kontroverzni poduzetnik, koji je zbog jednoga drugog slučaja pobjegao iz zemlje. Nakon nekoliko mjeseci vratio se doma i iako su u međuvremenu prošle četiri godine, nikada nismo ništa čuli o njegovu eventualnom suđenju', kaže sugovornik Poslovnog dnevnika. A zašto Porezna uprava sama ne podiže više kaznenih prijava? 'Zato što smo obeshrabreni, a za to je najviše kriv DORH. Državno odvjetništvo odbacuje golemu većinu naših prijava, pa čak i oni ambiciozniji među nama polako gube volju da se obračunaju s kriminalom', objašnjava. Podsjeća i na neke druge sporne slučajeve. 'Tko je DORH-u dao za pravo na nagodbu s bivšim ministrom Petrom Čobankovićem? Pa on je bio optuženik, a ne svjedok! Zato će neki blagajnik otići u zatvor zbog mizerna duga. Od DORH-a eventualno možemo dobiti informaciju jesu li podigli kaznenu prijavu, dalje više nema načina da doznamo što se s tim slučajem događalo. Mi se izmučimo, radimo i po godinu dana na nekom predmetu, a netko onda sebi daje za pravo da sav taj trud uništi', optužuje poreznik. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.