Poskupljenja će nadmašit odobrena sredstva za izgradnju "Našeg plavog svijeta"

08.05.2022. 08:37:00

ZAGREB, 7. svibnja 2022. (Hina) - Udruga za autizam Zagreb upozorila je u subotu da je zbog drastičnog povećanja cijena građevinskog materijala i radova dovedena u pitanje realizacija izgradnje treće stambene zajednice za odrasle osobe s poremećajem iz spektra autizma "Naš plavi svijet" te su uputili apel za pomoć.

Prema analizama tržišta, zbog iznimnog povećanja cijena građevinskog materijala i radova projekcija je da će realizacija u punom prijavljenom opsegu nadmašiti odobrena sredstava za oko milijun kuna, stoji u priopćenju te udruge.

Ukupna vrijednost projekta je 8.203.779 kuna, a financiran je nepovratnim sredstvima EU-a, iz programa Konkurentnost i kohezija. 

No, kako navode, pred sam dovršetak stambene zajednice i popratnih sadržaja, naglo su skočile cijene građevinskog materijala i izvođačkih radova što dovodi u pitanje realizaciju projekta. 

S obzirom da je riječ o EU projektu regulativa nalaže korisniku sredstava da se strogo drži rokova koji su navedeni u ugovoru, a u suprotnom je moguće i poništavanje ugovora i krajnja opcija u kojoj će Udruga za autizam morati vratiti sredstva zbog neispunjavanja ugovornih obaveza. 

Napominju kako su se, zbog toga, obratili nadležnom Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a i agenciji SAFU te im je poručeno da se udruže sa sličnim udrugama i pokušaju dobiti produljenje roka ili sami prikupe novac koji im nedostaje.

Sve što je Udruga za autizam - Zagreb dosad poduzela kako bi se taj problem riješio nije donijelo pomake, poručuju iz Udruge.

Pozvali su vladu, premijera i sve koji mogu pomoći da se uključe kako bi projekt u skladu s EU propisima i potpisanim ugovorom bio dovršen na vrijeme. 
Predsjednik Udruge za autizam - Zagreb Igor Ružić ističe kako bi odgoda ili produljenje roka za završetak projekta dodatno traumatizirali i obitelji čiji odrasli članovi čekaju smještaj u stambenoj zajednici.

Objekt se nalazi na području općine Dubrava koja je partner u projektu i čiji načelnik Tomislav Okroša također sudjeluje u pronalaženju rješenja za ovaj problem.

(Hina) pp/xmkov ykt

Izvor: Hina.hr

Izvorni autor: HINA/Foto: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.