POTPUNO GOLORUKI! PRVO POSTROJAVANJE BRANITELJA VUKOVARA: Nitko nije imao nikakvo oružje

10.03.2022. 08:15:00

Na današnji dan obilježava se Dan branitelja i braniteljica Vukovara, kao i 31. godina od postrojavanja prvog nenaoružanog odreda.

Dragovoljci koji su se u Bogdanovcima okupili na poziv Tomislava Merčepa, uglavnom su u u to doba bili još potpuno neorganizirani i bez oružja.

Obzirom da je u ožujku, nakon vatrenog okršaja u Pakracu, stanovnicima Vukovara i okolice postalo jasno da se rat neće moći izbjeći, 10. ožujka 1991. okupili su se kako bi vidjeli čime raspolažu. 

“Srce nam je bilo veće od pameti”

Ivan Anđelić Doktor, jedan je od onih koji su se našli u tim redovima. Kaže kako im je tada “srce bilo veće od pameti”.

“Tada smo vidjeli s kakvim oružjem raspolažemo za slučaj da Hrvatska bude napadnuta i to nije bilo ohrabrujuće. Uglavnom smo imali lovačko oružje i pištolje, a ja sam imao lovačku pušku.”

Da će situacija zaista kulminirati, postalo je jasno nakon Krvavog Uskrsa i prolivene krvi prve žrtve Josipa Jovića, a pokolj u Borovu Selu bio je jasan znak da smo u krvavom ratu.

Foto: Screenshot

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V./Foto: screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.