Potvrđena optužnica protiv HDZ-a za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i ministarstava!

27.05.2020. 15:37:00

Bez nazočnosti optuženika jutros je na zagrebačkom Županijskom sudu Optužno vijeće potvrdilo optužnicu u slučaju Fimi media u kojem se za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i ministarstava, među devet optuženih pravnih i fizičkih osoba, prvi put tereti politička stranka – HDZ te njen bivši predsjednik i istovremeno premijer, Ivo Sanader.

‘Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je optužnicu u slučaju Fimi media po svim točkama optužnice za sve okrivljenike’, potvrdila je novinarima odvjetnica Ive Sanadera Jadranka Sloković nakon sjednice optužnog vijeća.

Odvjetnici HDZ-a Davorin Budin i Tomislav Penić rekli su da to za njih predstavlja profesionalni izazov, najavivši da će u postupku iznijeti cijeli niz argumenata koji dokazuju nevinost najjače oporbene stranke u Hrvatskom saboru.

Naime, odvjetnici HDZ-a najavili su da će i dalje inzistirati na svojim prigovorima prema kojima je tužiteljstvo pogrešno utvrdilo odgovorne osobe u stranci te poistovjetilo stranku sa trgovačkim društvom.

Uz Sanadera, koji se navodno okoristio s 15 milijuna kuna, i HDZ u čije se “crne fondove”, po optužnici, od 2003. do 2009. nezakonito slilo 31,6 milijuna kuna, optuženi su i bivši HDZ-ovi stranački dužnosnici rizničar Mladen Barišić, glasnogovornik vlade i šef izbornih stožera HDZ-a Ratko Maček, blagajnica Branka Pavošević, vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak, dvoje njezinih suradnika Anita Lončar Papeš i Bojan Dimić te njihove tvrtke Fimi media, Ani-Lon i Onida.

USKOK tvrdi da je ukupno 70 milijuna kuna iz državnih institucija i poduzeća izvučen preko privatne tvrtke Fimi media po kojoj je slučaj i nazvan. Dijelom tog novca donedavno vladajuća stranka navodno je financirala i svoje izborne kampanje.

Izvor: HR-vjesnik.hr

Izvorni autor: Vjesnik/Foto: RTL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.