Potvrđena optužnica protiv Perkovića. Više nije samo naredbodavac, nego i suizvršitelj!

19.07.2014. 08:49:32

Zakazano suđenje Kazneni odjel suda u Münchenu odlučio o slučaju Josipa Perkovića. Gizela Đureković, udovica u Njemačkoj ubijenoga Stjepana Đurekovića, bit će kao oštećena strana sutužiteljica u sudskom postupku protiv Josipa Perkovića! Odlučio je tako Kazneni odjel Višeg pokrajinskog suda u Münchenu, priznavši udovici status sutužitelja, objavio je to danas na svojoj web stanici bavarski sud. Sudski postupak počet će 13. listopada ove godine, predviđeno je 61 ročište, pa bi po sadašnjem planu sve trebalo završiti do 28. travnja 2015. godine. Optužnica protiv Perkovića je potvrđena i nije promijenjena, ali on više nije optužen samo kao naredbodavac, nego i kao suizvršitelj! Ipak, činjenični opis djela kako ga vide njemački tužitelji ostao je isti. Kako je moguće da je Perković bez promjene činjenica postao izvršitelj? Siniša Pavlović, hrvatski odvjetnik koji zastupa udovicu Gizelu Đureković, kaže kako je razlog u presedanu u njemačkom pravosuđu koji je također vezan za tajne službe iz vremena komunizma. Sudit će mu kao da je i sam bio u Njemačkoj u garaži u kojoj je ubijen Đureković Naime, kad se sudilo graničarima koji su pucali u ljude koji su htjeli prebjeći na zapad, nastao je sudski presedan, jer su kao suizvršiteljima sudili i onima koji su graničarima naređivali da pucaju u ljude. Tako će sad Perkoviću suditi kao da je i sam bio u Njemačkoj u garaži u kojoj je ubijen Đureković, kao da je i sam držao pištolj. Gizela Đureković, odnosno odvjetnik koji je zastupa kao oštećenu stranu, ima ista prava u postupku kao i tužitelji, mogu predlagati dokaze, pozivati svjedoke. Na pitanje hoće li udovica ići na suđenje u Njemačku, odvjetnik Pavlović kaže kako nije siguran, s obzirom na njezinu visoku dob, udovica ima 84 godine. Od ubojstva nekadašnjeg Inina direktora prošlo je više od 30 godina. Za njegovo je ubojstvo 26 godina poslije na doživotni zatvor u Njemačkoj osuđen Krunoslav Prates, na temelju iskaza drugog agenta Udbe Vinka Sindičića, čiji iskaz je i sad najvažniji dokaz optužnice zbog koje su zahladili odnosi između Njemačke i Hrvatske. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.