Povijesni prelet Rudolfa Perišina

25.10.2018. 15:31:09

Članom Saveza komunista Jugoslavije (KPJ) postao je tijekom srednje škole.

Bijeg iz JNA

1990 godine, brigadir Perišin je odbio pristupiti novoosnovanoj stranci  Savez komunista - Pokret za Jugoslaviju (SK-PJ). 25. 10. 1991, za vrijeme prvog leta nakon duže pauze nametnute administrativnim zabranama letenja, brigadiru Perešinu je naređeno da sa MiG-om 21 (registracijska oznaka: 26112 nadzire povlačenje Jugoslavenske narodne armije (JNA) iz SR Slovenije nakon Rata u Sloveniji. U tom trenutku imao je čin pukovnika JNA. Brigadir Perešin se planiranom trasom preko Zagreba, Ljubljane sve do Kopra i nazad preko Ljubljane, spustio u razinu tla, te uletio u zračni prostor Austrije otprilike oko Bleiburga. Odmah po ulasku u Austrijski zračni prostor, izvukao je stajni trap, te se zaputio prema aeorodromu pokraj Klagenfurta u, gdje je uspješno prizemljio svoj nenaoružani MiG. Brigadir Perešin je nakon bijega izjavio: "Ja sam Hrvat, ne mogu i ne ću pucati na Hrvate!".  Četiri dana kasnije, brigadir Perešin se vratio u Hrvatsku gdje je pristupio novoustrojenom Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu (HRZ). Nažalost Rudolf Perešin poginuo je u operaciji "Bljesak", ali njegov lik i djelo nikada neće biti zaboravljeni. https://www.youtube.com/watch?v=scJ7-i93zxE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.