Povodom 24. obljetnice osnutka, IX bojnoj HOS-a ‘Rafael vitez Boban’ želimo sve najbolje!

10.04.2015. 15:03:26

ČESTITAMO 10. TRAVNJA! Povodom 24. obljetnice osnutka, IX bojnoj HOS-a ‘Rafael vitez Boban’ želimo sve najbolje! Podsjetimo, IX bojna HOS-a dala je izniman doprinos u Domovinskom ratu i jedna je od postrojbi koja je u svoje redove primala sve one spremne predati žrtvu na oltar Domovine. Većinu pripadnika IX. bojne HOS-a činili su Hrvati, ali su se u njihovim redovima našli i Bošnjaci kao i dragovoljci iz brojnih europskih zemalja. Bivši pripadnici bojne “Rafael vitez Boban” odaslali su poziv na svečanost koju su pripremili povodom 24 obljetnice svog osnutka. Program obilježavanja koji se događa danas, 10. travnja, sastoji se od polaganja vijenaca na braniteljskom križu (Lovrinac), nakon čega slijedi polaganje vijenaca na spomeniku poginulim pripadnicima IX. bojne HOS-a (Ruđera Boškovića 27., Split). Za poginule pripadnike ove slavne bojne, misa će se održati u crkvi Sv. Ante na Poljudu. Podsjetimo, IX bojna HOS-a dala je izniman doprinos u Domovinskom ratu i jedna je od postrojbi koja je u svoje redove primala sve one spremne predati žrtvu na oltar Domovine. Većinu pripadnika IX. bojne HOS-a činili su Hrvati, ali su se u njihovim redovima našli i Bošnjaci kao i dragovoljci iz brojnih europskih zemalja. U sastavu IX. bojne HOS-a bilo je oko 60 stranaca, ponajviše Engleza i Francuza, te Iraca, Nijemaca, Španjolaca, Ukrajinaca, Nizozemaca, Francuza, Poljaka, Finaca, Šveđana, i Litavaca. Mnogi od njih su prethodno bili pripadnici profesionalnih vojnih postrojbi, pa su svoje vojno znanje imali priliku primijeniti tijekom rata u Hrvatskoj. Unatoč velikoj žrtvi pripadnika bojne “Rafael vitez Boban” koji su u ratu dali svoj život, njihov spomenik je česta meta pri čemu je najprije zaliven crvenom bojom, a zatim ja od strane hrvatske policije na njemu išteman natpis “ZA DOM SPREMNI”, koji je kao takav legalan, zakonit i odobren po statutu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.