Pratite uživo od 13 i 30 sati konferenciju GI Narod odlučuje

25.01.2019. 11:05:55

Građanska inicijativa Narod odlučuje danas će će održati konferenciju za medije, najavljenu za 13 i 30 sati, ispred zgrade Ustavnog suda (Trg sv. Marka 4).
Središnja tema bit će postupak predsjednika Ustavnog suda i zaštite ustavnih prava hrvatskih građana. Povod je odluka koju je u ponedjeljak donio Ustavni sud u kojoj je odbacio tužbe inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, proglasivši se nenadležnim te utvrdio kako je sve obavljeno u skladu sa pravima demokratske procedure. U inicijativama tvrde kako se sud uopće nije bavio nepravilnostima u postupku nadzora potpisa, nego se sakrio iza rupa u zakonu. “Vlada je njima omogućila uvid u neispravne potpise, a oni su to odbili postavljajući svoje uvjete. Nema postavljanja uvjeta.”, rezolutan je bio predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović komentirajući odluku suda. Podsjetimo, Vladino Povjerenstvo za provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa, koje je prikupila GI Narod odlučuje, preko 40 tisuća prikupljenih potpisa za svako pojedino pitanje proglasilo je nevažećima. Pri tome nije udovoljilo zahtjevu Inicijative da provjeri potpisa prisustvuju i njihovi promatrači. Inicijativa je zatim uputila tužbu Ustavnom sudu od kojega je zatražila da omogući ustavno pravo građana na referendum. GI Narod odlučuje napominje kako isti oni koji se protive referendumu (premijer Plenković i ministar Kuščević), odlučuju hoće li se referendum održati. Ministarstvo uprave je organiziralo pregled i brojanje potpisa, isto tijelo je odredilo proizvoljne kriterije za priznavanje potpisa valjanim, reklo da nema dovoljno valjanih potpisa, nije dozvolilo promatrače i isto tijelo sada ne dozvoljava građanskoj inicijativi provjeru. Inicijativa je upozoravala cijelo vrijeme na kršenje Ustava, zakona, demokratskih načela i preporuka Venecijanske komisije od strane Vlade u postupku provjere broja i vjerodostojnosti potpisa, čime je narušeno funkcioniranje pravne države, ali i opstrukcije koje su se događale još za vrijeme prikupljanja potpisa.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.