Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rođena u Rijeci na današnji dan

29.04.2016. 15:35:05

Sretan rođendan, predsjednice! Kolinda Grabar Kitarović svoj 48. rođendan slavi radno, u posjetu Međimurskoj županiji. Na današnji dan, 29. travnja 1968., u Rijeci je rođena današnja predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović. Njezina biografija pobliže govori o životu hrvatske predsjednice koja svoj rođendan danas slavi radno – u Čakovcu, u službenom posjetu Međimurskoj županiji koja danas također slavi svoj dan. “Predrasude su da su županije premale. Međimurska županija je najmanja i najgušće naseljena, ali pokazuje kako dobro funkcionira i kako dobro može voditi ne samo razvojne projekte nego i iskorištavati sredstva iz Europske unije, te raditi na tome da mladi ostanu ovdje, dakle da se negativni demografski trendovi promijene u pozitivne. Isto tako zabluda je da županije previše troše. Upravo suprotno, racionalizacijom rada županija može se pokazati da su vrlo funkcionalne. U utorak ću se sastati s hrvatskim županima u mojem uredu na Pantovčaku i raspraviti o sustavu županija, zadržavanju tog sustava kakav jest, ali naravno i daljnjoj racionalizaciji, suradnji među županijama i dijeljenju pozitivnih iskustava”, rekla je predsjednica u Čakovcu, prenosi Večernji list. Župan Matija Posavec (HNS) predstavio joj je rezultate racionalizacije županijske uprave te joj čestitao rođendan.
Kolinda Grabar Kitarović obavljala je dužnost pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju od srpnja 2011. godine do rujna 2014. godine. Prije službe u NATO-u bila je veleposlanica Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama od 2008. do 2011. godine. Obnašala je dužnost ministrice europskih integracija, a potom i ministrice vanjskih poslova i europskih integracija u Vladi Republike Hrvatske od 2003. do 2008. godine. Na temelju svog opsežnog iskustva jedna je od vodećih hrvatskih stručnjaka za euroatlantske odnose i sigurnosna pitanja. Rođena u Rijeci, Kolinda Grabar Kitarović diplomirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Završila je i Diplomatsku akademiju u Beču, a potom magistrirala iz područja međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Kao dobitnica Fulbrightove stipendije za prijedoktorski studij iz međunarodnih odnosa i međunarodne sigurnosne politike usavršavala se na Sveučilištu George Washington u Washingtonu. Isto tako, dobitnica je stipendije Lukšić za usavršavanje u području upravljanja u visokim strukturama vlasti na sveučilištu Harvard u Sjedinjenim Američkim Državama. Bila je i gost istraživač na Sveučilištu Johns Hopkins u Washingtonu. Svoj profesionalni put započela je 1992. godine kao savjetnica pri Odjelu za međunarodnu suradnju u Ministarstvu znanosti i tehnologije, a potom je postala savjetnica u Ministarstvu vanjskih poslova. Godine 1995. postaje načelnicom Odjela za Sjevernu Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova, a od 1997. do 2000. godine obnaša dužnost diplomatskog savjetnika, a potom i ministra savjetnika i zamjenika šefa misije u Veleposlanstvu RH u Kanadi. U studenom 2003. godine izabrana je za zastupnicu u Hrvatskom saboru. Te iste godine postaje ministrica europskih integracija. Za ministricu vanjskih poslova i europskih integracija prisegnula je u veljači 2005. godine. Glavni cilj njena mandata bio je voditi Hrvatsku na putu u euroatlantske integracije. Kolinda Grabar Kitarović tečno govori engleski, španjolski te portugalski jezik, a služi se i francuskim, talijanskim i njemačkim jezikom. Prva je žena u povijesti NATO-a koja je obnašala dužnost pomoćnice glavnog tajnika, kao najviše rangirana žena u NATO-u.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.