Predsjednica odgovorila na pitanje je li njezin susret sa Željkom Markić bio tajna

03.06.2018. 18:30:44

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da sastanak sa Željkom Markić nije bio tajan te dala objašnjenje za to što o sastanku nije izvijestila javnost. Je li susret predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović sa Željkom Markić bio tajna, željeli su znati danas novinari u Osijeku. 'Ne, to nije bila tajna. To je bilo prije početka prikupljanja potpisa. Htjela sam čuti od gospođe Markić koje su namjere i ciljevi. Ona je rekla da će razdvojiti pitanje izbornog zakona od pitanja prava pripadnika, odnosno zastupnika manjina. Nismo to objavljivali jednostavno zato što se nisam ni na koji način htjela miješati u postupak prikupljanja potpisa i mislim da je to odluka koja je u konačnici pravedna i korektna. Kao što ste vidjeli prikupljen je dovoljan broj potpisa, ali kad već govorimo o ustavnosti mislim da bi trebalo preispitati odluke nekih gradonačelnika koji nisu dopustili skupljanje potpisa za referendum, pa ma što oni mislili o referendumskim pitanjima'', rekla je Predsjednica, naglašavajući kako je onemogućavanje prikupljanja potpisa za referendum ograničavanje građanskih sloboda. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u subotu je poručila da volju naroda treba poštovati, no referendumske inicijative, kako je sinoć doznao Dnevnik Nove TV, nije potpisala iako neki njezini savjetnici jesu. Upravo je Dnevnik Nove TV u subotu objavio vijest o sastanku Predsjednice s Željkom Markić. Razljutila je u subotu izjavom o referendumu pripadnike manjina. Milorad Pupovac iz SDSS-a poručio je da otvara opasne procese i da zaboravlja na Ustav, na što odgovara: ''Rekla sam da ne ulazim u supstancu pitanja o referendumu. Međutim držim da volju naroda treba poštivati. To je temeljno demokratsko načelo na kojem počiva svaka država i očito referendum šalje poruku građana da su nezadovoljno političkim strukturom što treba biti poruka svima nama da se zamislimo nad time kakav je odnos prema ljudima. Kad je riječ o ustavnosti pitanja, o tome odluku može donijeti samo ustavni sud bez ikakvog pritiska politike'', rekla je Predsjednica. Nekoliko je njezinih savjetnika dalo potpis za referendum, a ona kaže da je to njihova vlastita odluka. Jeda od potpisnika referenduma je savjetnik Mate Radeljić. ''Ja sam potpisao za referendum o izbornom zakonodavstvu. Nisam to komunicirao dok je trajalo prikupljanje potpisa. Smatram da u tom pitanju nema ničega sporno ni lošega'', rekao je savjetnik Radeljić. Smatra da ukoliko prođe referendum o izbornom zakonodavstvu, Hrvatska više neće biti ista.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.