Predsjednica odlikovala PP Pakrac: 'Prvi oružani napadi dogodili su se upravo ovdje'

05.10.2018. 10:53:05

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je u prigodi obilježavanja Dana policije predala odlikovanja Policijskoj postaji Pakrac, policajcima iz policijskih uprava i postaja diljem Hrvatske te bivšim i sadašnjim pripadnicima Antiterorističke jedinice Lučko i Specijalne policije. Današnja dodjela odlikovanja po mnogočemu je poseban trenutak, koji nam vraća sjećanja na same početke stvaranja samostalne Hrvatske i obrane od agresije, ali i trenutak kada se sjećamo svih poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i policajaca, koji su položili svoje živote za slobodnu Hrvatsku u ratu i u miru, rekla je predsjednica na svečanom prijemu u svom uredu Iako su prošla gotovo tri desetljeća, i danas su nam, dodala je, svima vrlo živo pred očima snimke prvih oružanih sukoba u Pakracu, koji su bili prve naznake oružane agresije na Hrvatsku. Zbog toga je Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovala Policijsku postaju Pakrac, njezin ratni aktivni i pričuvni sastav, za iskazani junački čin u Domovinskom ratu. Redom kneza Domagoja s ogrlicom predsjednica je odlikovala bivšeg zapovjednika Antiterorističke jedinice Lučko Jakova Bukvića, Redom bana Jelačića Mirka Pongraca, Zorana Pulića i Dražena Viteza, ratne zapovjednike iz sastava postrojbi Specijalne policije iz Osijeka, Ploča i Varaždina te posmrtno gospodina Mladena Jakovljevića koji je kao pripadnik ATJ Lučko položio život tijekom zadaće osiguranja tadašnjeg načelnika Glavnog stožera generala Janka Bobetka. Priznanje je odala i drugim pripadnicima ATJ Lučko čija su 43 pripadnika primila Spomenicu domovinske zahvalnosti, dok je Spomenicom domovinske zahvalnosti odlikovala 128 policijskih službenika za časnu i uzornu službu hrvatskoj domovini. Za pripadnike MUP-a, predsjednica je rekla da su tijekom Domovinskog rata rame uz rame bili s hrvatskim vojnicima, koji su se u miru vratili tradicionalnim zadaćama u borbi protiv svih oblika kriminaliteta, održavanju javnog reda i mira i zaštiti državne granice. „Pred svima nama, a posebno pred hrvatskom policijom veliki su izazovi, a jedan od najvećih su ilegalne migracije i sigurnost hrvatskih granica i granica Europske unije”, rekla je predsjednica. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da policijski službenici svakodnevno posvećuju svoj život obrani temeljnih ustavnih vrijednosti, zaštiti javnog poretka i mira u zemlji. „To su sve odreda odvažni pojedinci, snažnog karaktera kojima je cilj briga o općem dobru”, rekao je ministar, dodavši da MUP radi sve kako bi im osigurao materijalne pa i stambene uvjete kako bi, u najvećoj mogućoj mjeri, mogli rasterećeni raditi svoj posao. MUP je, po njegovim riječima, u godinu dana opremio policiju i stabilizirao nabavu opreme, te zapošljava i školuje mlade ljude, ove godine gotovo dvostruko više nego prije, a radi intenzivno na ispunjavanju tehničkih preduvjeta za ulazak Schengensku zonu. Hina / Večernji list  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.