‘PREDSJEDNIČE PUTIN, GRAD JE NAŠ!’: ‘Napadali su neobjašnjivo brutalnom taktikom’, Ukrajinci se ne predaju: ‘Velika bitka još nije gotova’

03.07.2022. 16:04:00

Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu nad Lisičanskom, posljednjim gradom u regiji Lugansk u istočnoj Ukrajini koji je još bio pod kontrolom Ukrajine.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izvijestio je predsjednika Vladimira Putina da je vojska u nedjelju zauzela Lisičansk i brojna obližnja naselja, prema Ministarstvu obrane zemlje.

Lugansk je jedna od dvije regije koje tvore Donbas, istočni dio Ukrajine gdje je 2014. započeo sukob između Ukrajine i separatista koje podržava Rusija, piše CNN.

Rusija tvrdi da je Lisičansk pao, Ukrajina kaže da još kontroliraju grad

To je područje postalo ključno središte Putinovih vojnih ambicija u Ukrajini nakon što njegove trupe nisu uspjele preuzeti vlast u Kijevu ranije ove godine. Pad Lisičanska približio bi Rusiju ka ostvarenju cilja preuzimanja Donbasa.

Međutim, ukrajinska vojska je ranije u nedjelju inzistirala da još uvijek kontrolira grad – iako je priznala da se ruske snage približavaju. Serhiy Hayday, čelnik vojne uprave regije Lugansk, rekao je da iako ruske snage trpe gubitke, u Lisičansku su “tvrdoglavo napredovali”.

“Rusi su se ukopali u okrugu Lisičansk, grad gori. Okupatori su vjerojatno rasporedili sve svoje snage u Lisičansku. Napali su grad neobjašnjivo brutalnom taktikom”, rekao je Hayday u nedjelju.

Proruski separatisti u tom području već su proglasili pobjedu u bitci za Lisičansk. Narodna milicija samoproglašene Narodne Republike Lugansk (LPR) koju podupire Rusija, ustvrdila je u subotu da je Lisičansk okružen ruskim snagama.

Andrej Maročko, časnik milicije LPR-a rekao je da se grad “čisti od ukrajinskih nacionalista” te da su “zastave pobjede već postavljene” u blizini Lisičanska.

Video koji je u subotu podijelila ruska državna novinska kuća Ria Novosti navodno prikazuje stanovnike kako postavljaju staru zastavu Sovjetskog Saveza na Memorijal sjećanja na pale u Lisičansku.

Institut za proučavanje rata: Rusi će vjerojatno kontrolirati Lugansk

Institut za proučavanje rata rekao je da će Rusija vjerojatno uspostaviti kontrolu nad preostalim teritorijem regije Lugansk u narednim danima. Nakon toga, navodi institut u najnovijem brifingu, ruske trupe će se vjerojatno usredotočiti na ukrajinske položaje u Siversku, zapadno od Lisičanska, prije nego što skrenu u unutrašnjost prema Slovjansku i Bakhmutu.

Vojna uprava regije Donjeck priopćila je u nedjelju da su ruske snage nastavile s granatiranjem Slovjanska i Bakhmuta te da je najmanje šest osoba ubijeno u napadima tijekom noći.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su gradovi regije Lugansk “epicentar” neprijateljstava. U svom noćnom obraćanju u subotu, Zelenski je priznao da je više od 2600 ukrajinskih gradova i mjesta pod kontrolom Rusije.

“Ruska vojska nastavila je ispaljivati ​​projektile na naše gradove”, rekao je Zelenski, pozivajući ljude da “pomognu vojsci, pomognu volonterima, pomognu svima koji su u ovom trenutku ostali sami” i da iskoriste svoje kontakte za “širenje istine o ratu”. i o zločinima okupatora na našoj zemlji“.

Ukrajina: Uništili smo rusku vojnu bazu u okupiranom gradu

U međuvremenu, ukrajinske snage priopćile su da su uništile rusku vojnu bazu u okupiranom Melitopolju u južnoj Ukrajini u nedjelju rano ujutro, rekao je gradonačelnik grada u egzilu Ivan Fedorov u video obraćanju.

Melitopolj je pao pod rusku kontrolu početkom ožujka, tjednima nakon invazije Kremlja na Ukrajinu. Prema Fedorovu, ukrajinske trupe su zadale “više od 30 hitaca isključivo na vojnu bazu”, čineći je “nesposobnom za funkcioniranje”.

“Sada je cijeli grad prekriven dimom. To traje već tri do četiri sata. Gore skladišta na području baze transportne avijacije”, dodao je Fedorov.
Čelnik ruskog vijeća u regiji Zaporožja, Evgeny Balitsky, rekao je u nedjelju na Telegramu da su “granate pale na područje uzletišta” i da “nije bilo žrtava”.

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti također je potvrdila napad, izvijestivši da je Ukrajina pogodila područje Aviagorodok u Melitopolju, ali nije precizirala što je gađano.

‘Bitka za Dobnas još nije gotova’

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane Jurij Sak za BBC je rekao da “igra neće biti gotova” za regiju Donbas ako Rusija zauzme cijeli Lugansk.

Kaže da postoje “drugi veliki gradovi u području Donbasa, posebno u regiji Donjecka” koji su pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga.

“To su gradovi koji su posljednjih nekoliko dana bili mete teških raketnih napada, topničkog granatiranja”, kaže on, “ali bitka za Donbas još nije gotova”. Sak dodaje da se Ukrajina nada i da dobiva potporu svojih zapadnih saveznika.

Kaže da će Ukrajina na kraju skupiti dovoljan broj teškog topništva i drugih vrsta naoružanja “što će nam omogućiti da oslobodimo našu zemlju”.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/M.P./Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.