PREDSJEDNIČE RH: Ima li uopće više živih koji su se borili u Vukovaru?

15.11.2014. 09:47:26

Ima li uopće više živih koji su se borili u Vukovaru?

Po predsjedniku Republike, slavna 204-ta vukovarska brigada imala je više od tisuću poginulih, ranjenih, nestalih i zatočenih nego samih pripadnika!

Predsjednik Republike Ivo Josipović ponovno je odlikovao pripadnike 204. vukovarske brigade. Obzirom da su ova odličja dodijeljena tek nekolicini (četrnaestorici) odabranih, a u povodu 18. studenoga, dana okupacije Grada Vukovara, mogao je tako, istoga dana odlikovati i branitelje Škabrnja, koji su 18. studenoga također prošli pakao od strane srpskih i inih četnika te zloglasne JNA. Međutim, što je tu sporno? Kao prvo, zapovjednici obrane Vukovara, odnosno 204-te brigade, Mile Dedaković-Jastreb i Branko Borković – Mladi Jastreb su nam rekli- ne znamo ništa o ovim odlikovanjima! Nitko nas nije zvao ni obavijestio, a nemamo pojima ni tko je predložio te branitelje za ova odličja. Oni su mišljenja da bi i njih netko morao konzultirati, ili barem obavijestiti o tom svečanom činu na Pantovčaku, jer ipak su oni bili ratni zapovjednici. Ali, njih nitko, kažu, nije ništa pitao, niti oni znaju zbog čega su samo oni odlikovani, po kojim kriterijima i tome slično.

Što je s ostalima?

U članku "Predsjednik Josipović odlikovao pripadnike 204. vukovarske brigade", koji se može pročitati i na web stranici Ureda predsjednika Republike, (14.11.2014.), uz ostalo se navodi i izjava predsjednika, u kojoj se naglašava da je ovu slavnu brigadu sačinjavalo 2600 pripadnika (sic!), što dragovoljaca, što mobiliziranih, ustrojenih po mjesnim zajednicama, policiji, postrojbi HOS-a i dragovoljcima izvan Vukovara. Te da je stoga sve ono  što su branitelji Vukovara dali tijekom  višemjesečne herojske obrane za grad i ostatak Hrvatske nemjerljiv. Zatim izražava duboku zahvalnost pripadnicima 204. brigade, poštovanje i sućut obiteljima "921 pripadnika koji su svoje živote dali za slobodnu Hrvatsku". Potom navodi da je "770 njezinih pripadnika bilo ranjeno, 1527 zatočeno u srpskim logorima te da se još traga za čak 457 nestalih osoba ove  brigade!"

E, sad puno da ne dužimo, štovani Predsjedniče, okrenimo se malo matematici. 

Izjavili ste prigodom uručivanja odličja pripadnicima 204. brigade: Darku Ivanoviću Baljaku, Željku Mlinariću, Slavku Juriću, Stipi Šeremetu te posmrtno Tvrtku Majiću, Zdenki Mažar, Tomislavu Puzaku i Tihomiru Gredelju, zatim odlikovanom Željku Kačmaru, Vesni Baležević te opet posmrtno Robertu Šali, Pavlu Spudiću, Jadranku Aniću- Antiću te Iliji Ačkaru (vjerujemo sve zaslužnim braniteljima) da je 204. brigada brojila 2600 pripadnika, a kad se nakon toga po vašim riječima zbroje  oni koji su iz te brigade poginuli ( 921), ranjenih je bilo 770, onih koji su završili u srpskim logorima 1527, dok se još traga za 457 nestalih osoba dolazimo do podatka da nije u ovoj brigadi ipak bilo 2600 pripadnika već, ako smo dobro izračunali, čak više od tisuću, tj. 3675!? Dakle, brigada je imala više (sic!) mrtvih, ranjenih i stradalih nego samih  pripadnika! Ili, drugim riječima nitko, ali baš nitko iz te slavne brigade nije "ostao živ", čak ni oni koji su probojem izašli van opkoljenog Vukovara!

Međutim, ova brigada krajem rujna svake godine obilježava svoju obljetnicu i tamo se uvijek nađe poveća skupina onih koji su ostali živi. Pa, stoga, kako god okrenuli nešto ne valja u ovim brojkama, a predsjednik države i Vrhovni zapovjednik  morao bi znati, poglavito kad izlazi u javnost s žrtvama rata, točan broj poginulih, nestalih, otjeranih u logore i ranjenih pripadnika jedne tako velike i slavne brigade, a ne nas, još k tome uoči obljetnice Vukovara, "raketirati"  brojkama koje se blago rečeno ne slažu. Svojedobno su partizani (a to smo učili i u školama) imali brigade gdje su "svi izginuli", a nakon toga više od polovice ih je ipak ostalo živo!?

Dakle, kako su nam potvrdili Dedaković i Borković ta ni jedna brojka naprosto nije točna  (ratovali su u Vukovaru pa valjda znaju), a poglavito nas zanima, nadamo se i ostale  Vukovarce, pripadnike 204. brigade, tko je predložio (?) navedene za odlikovanja, tko je potpisao njihove ratne i ine putove, ako to nisu njihovi zapovjednici Borković i Dedaković? Ovime ne želimo, da ne bude zabune, umanjiti njihov značaj ni reći da odličja nisu zaslužili, dapače, morali su ih primiti i mnogo ranije, ali tko je predložio njih,a ne i neke druge?

Borković se uz to pita, što je s odlikovanjima koje je osobno predložio za svoje vojnike, pripadnike 204. brigade a koja nikada nisu uručena, te da ga iznimno smeta, baš kao i Dedakovića, što ih se u ovakvim i sličnim slučajevima marginalizira i prešućuje.

Također bi voljeli znati kada je zapravo osnovana 204. vukovarska brigada: 1. ili 25 rujna 1991.? Naime, branitelji te brigade svake godine njezino osnivanje slave 25. rujna, a u potvrdama (pogledajte primjerice i onu od ministra branitelja Matića) piše, crno na bijelo, da su pripadnici 204.-te od 1. rujna 1991.!?

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.)

Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.