Predsjednik braniteljske udruge poslao poruku Radničkoj fronti

10.02.2017. 18:34:52

DRAŽEN ŠEMOVČAN ŠEKI Povodom najave obveznog služenja vojnog roka u Hrvatskoj najavljena su dva skupa za subotu - jedan skup potpore, a drugi protivljenja Na Trgu kralja Petra Krešimira IV u širem centru Zagreba, gdje se nalazi zgrada MORH-a, za subotu su najavljena dva masovna okupljanja građana, oba povodom najave obveznog služenja vojnog roka u Hrvatskoj. Okupljanje povodom podrške toj ideji počinje u 11.30 sati, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja, a u 12 sati počinje prosvjed protiv obveznog služenja vojnog roka u organizaciji Radničke fronte. Policijska uprava Zagrebačka odobrila je obje manifestacije. Kako je u razgovoru za direktno.hr istaknuo predsjednik Udruge hrvatskih branitelja RH Dražen Šemovčan – Šeki, očekuje se mirno okupljanje dvaju skupova. "Mi idemo na dostojanstveni skup potpore. Ne očekujemo borbu i tučnjavu. Želimo samo dati podršku najavljenom obveznom vojnom roku", rekao je Šemovčan. Neslužbeno se doznaje da je kao mikrolokacija "braniteljskog" skupa određen park pred zgradom Ministarstva obrane, dok je Radnička fronta dobila "južniji dio" Trga kralja Petra Krešimira IV. Podsjetimo, potvrdi li to ove godine Hrvatski sabor, Ministarstvo obrane 2018. godine pokrenut će pokusni projekt ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka, a 2019. obveza služenja vojske obuhvatila bi godišnje oko 30.000 mladih u Hrvatskoj. Uglavnom mladića, jer bi budući vojni rok bio obvezan za sve muške građane RH, dok će u vojsku one djevojke koje se dragovoljno jave. Kako je najavio ministar obrane Damir Krstičević, radi se o uvođenju tzv. ligt vojnog roka, dakle više je riječ o kratkotrajnom uvježbavanju i savladavanju osnova vojničke obuke. Stoga bi isprva taj vojni rok trebao trajati samo četiri tjedna, razmatra se varijanta i obuke od samo tri tjedna. "Iz osobnog iskustva i iskustva drugih zemalja najavljenih 3-4 tjedna je premalo za obvezni vojni rok, čak je i 3 mjeseca premalo. Očekujemo bar 6 mjeseci vojnog roka da bi se savladalo znanje, gradivo i tehničko naoružanje, kao i disciplina. Riječ je o sazrijevanju koje je potrebno današnjim mladićima, ali i djevojkama. Služenje vojnog roka je jedna prekretnica u životu koja omogućuje put u zrelost u kojem se dobiva jedan drugi pogled na svijet", poručio je Dražen Šemovčan – Šeki. S druge strane, Radnička fronta najavila je mirni prosvjed protiv uvođenja obaveznog vojnog roka. Evo što poručuje predsjednik Udruge hrvatskih branitelja RH Dražen Šemovčan – Šeki onima koji se protive uvođenju obveznog roka: "Svima koji misle da je služenje obveznog roka poziv na rat, ja im poručujem da griješe. Našoj djeci nikad ne bih htio rat. Iznijet ću primjer Švicarske. Švicarska nikad nije bila u ratu, a imaju obvezni vojni rok. Služenje vojnog roka znak je discipline i ljubavi prema domovini."

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.