Pričali smo s tipom koji je tužio Grbina zbog spominjanja slogana “Za dom spremni”: ‘Ne može ga više svatko koristiti kako hoće’

28.11.2020. 09:57:00

Podravka je zaštitila svoj znak pijevca, a ja »Za dom spremni«, prvi sam se javio, i sada inzistiram da se to poštuje, rekao nam je Dragun. 

ZAGREB – Više to sada nije šala, predsjednik SDP-a Peđa Grbin angažirao je ovih dana odvjetnika koji će ga braniti u sudskom postupku temeljem tužbe Tomislava Draguna, čovjeka koji tvrdi da je vlasnik »poslovnog znaka Za dom spremni«.

Isprva je Dragun ljetos tražio od Grbina da mu plati 100 tisuća kuna, poslao mu je fakturu jer je on u nekoj prilici nelijepo govorio o pozdravu »Za dom spremni«. Nakon što se predsjednik SDP-a oglušio, dobio je opomenu, a zatim i tužbu, jer Dragun smatra da mu je Grbin nanio »nemjerljivu materijalnu, moralnu i domoljubnu štetu«.

Dragun se, naime, sjetio i, sukladno odredbama Zakona o vlasništvu i drugim pravnim stvarima, svoj Hrvatski uljudbeni pokret deklarirao kao »poštenog nalaznika troriječnog izraza Za dom spremni, a nad kojim nitko nema faktično vlasništvo«. I danas je, eto, Dragunova udruga vlasnik ZDS-a i Dragun potražuje novac od svakoga tko taj ustaški pozdrav, prema njegovu mišljenju, koristi neprimjereno.

Dragun je, između ostalog, izdavač glasnika Arhiva Hrvatskih obrambenih snaga koji se zove »Za dom spremni« i moguće ga je u elektroničkom obliku pročitati na mrežnoj stranici Hrvatskog uljudbenog pokreta. Sve je to vrlo ozbiljno. Na Općinskom sudu u Zagrebu sudac Goran Felji već donosi rješenja u postupku povodom Dragunove tužbe protiv Grbina. Neki je dan zatražio da Dragun dopuni tužbu točnom Grbinovom adresom, kako bi on mogao dalje postupati.

– Ja vam nisam čovjek tekuće politike i nisam ni na čijoj strani. Ali imam svoje određene poslove i smeta me kad ljudi govore o reviziji povijesti, a ja sam i revizor i znam nešto o tome. Ako sam ja vlasnik »Za dom spremni«, ne može ga svatko koristiti kako hoće.

Poslao sam upravo i račun od 100 tisuća kuna i izraelskom veleposlaniku u Hrvatskoj Ilanu Moru, koji je rekao da je vrijeme za zabranu »Za dom spremni«. Ja sam Hebrejskom sveučilištu, preko tog veleposlanstva, sa zadovoljstvom darovao neke knjige, a Mor priča nešto što nije tako. Morao sam reagirati.

Meni novac nije potreban, ali zahtijevam korektnost prema meni. Podravka je zaštitila svoj znak pijevca, a ja »Za dom spremni«, prvi sam se javio, i sada inzistiram da se to poštuje. Prodajem knjige i to mi pomaže, rekao nam je jučer Dragun.

Dragun protiv Beroša

Daleko od toga da je »Za dom spremni« jedini Dragunov predmet interesa.

– Tužio sam i ministra zdravstva Vilija Beroša i imam s njim sud 4. prosinca. Neprofesionalni su i on i njegov Stožer. Donose nekakve epidemiološke mjere, a ni Beroš ni Božinović ni Markotić nisu za to kompetentni, nemaju niti jedan znanstveni rad iz zdravstva, a ja sam objavio tri knjige iz područja zdravstva. To je strašno, oni improviziraju i samo cijelo vrijeme ponavljaju da imaju pravo donositi te mjere, upozorava Dragun.

Izvor: Novi list

Izvorni autor: Dražen Ciglenečki/Foto D. Puklavec, G. Stanzl, I. Cagalj PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.