Prijateljstvo naših dviju zemalja ne smijemo uzimati zdravo za gotovo

30.03.2020. 10:02:00

- Hrvati su ostvarili dodire s Amerikom među prvim europskim narodima. Dvadesetih godina 16. stoljeća Korčulanin Vinko Paletin boravio je s konkvistadorima na američkom tlu, a njega će uskoro slijediti dubrovački pomorci i trgovci tako da se hrvatsko-američki dodiri odvijaju u kontinuitetu od samog otkrića Novog svijeta do danas.

Masovno doseljavanje Hrvata u PRIJATELJSKU AMERIKU započinje posljednjih desetljeća 19. stoljeća u sklopu velikog migracijskog vala iz Srednje i Južne Europe.  

Tamošnje hrvatske kolonije bilježit će nove doseljenike tek nakon Drugog svjetskog rata kada dolazi značajan kontingent hrvatskih izbjeglica. Domoljubna emigracija nalazi utočište i na tlu Sjeverne Amerika, koja od pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća postaje osobito privlačna obrazovanim stručnjacima svih profila. U Sjevernoj Americi Hrvati su prve naseobine utemeljili u Louisiani na ušću Mississippija i Californiji.

 Hrvati razvijaju zajedništvo utemeljujući mnogobrojna društva i nacionalne institucije a u SAD i katoličke župe. Fascinantan je podatak o tri tisuće različitih društava koje su Hrvati utemeljili samo u SAD-u od 1880. do 1940.

 Naši su glasoviti znanstvenici iz područja prirodoslovlja u Americi, među ostalim velikanima, matematičar dr. William Feller, eksperimentalni radioterapeut dr. Luka Milas, kemičari dr. Milan Randić, dr. Egon Matijević i dr. Vladimir Katović, biokemičar dr. Petar Alaupivić te elektroničar dr. Branko Leskovar.

 Književnost ljudi hrvatskog podrijetla na jeziku domicilne zemlje danas je možda najsustavnije poznata u SAD-u gdje niz pisaca osvaja sam vrh suvremenog američkog književnog izraza kao primjerice Melissa Milich, Anthony Mlikotin, Josip Novakovich i Mary Helen Stefaniak.

 Mnogi Hrvati su snažno povezani s domovinom. Te veze su osobito intenzivne u kriznim i ratnim vremenima kada hrvatska dijaspora i Vlada USA pružaju snažnu moralnu, političku i materijalnu pomoć HRVATSKOJ.

 Umjesto zaključka:

 Američki veleposlanik:

Odnosi Hrvatske i SAD-a su oduvijek bili izvrsni. Hrvatski interesi i naši prioriteti su vrlo tijesno usklađeni i imamo puno toga zajedničkog kada se radi o sigurnosti, gospodarskom rastu i regionalnoj suradnji. Naša dužnost je stoga pokazati poštovanje prema Hrvatskoj kao američkom partneru. Prečesto zaboravljamo tko su nam partneri. Hrvatska se nalazi u regiji koja je puno pretrpjela zbog ratova i političkih turbulencija. I stoga Hrvatska shvaća bolje od većine važnost snažnog partnerstva. 

Izvor: glashrvatske.hrt.hr

Autor: