Prijevoznici: Prijete masovni otkazi, ako se ne pronađe rješenje dovozimo stotine autobusa u Zagreb i na Markov trg

14.05.2020. 15:18:00

Sindikati i udruge prijevoznika upozorili su u četvrtak da su zbog pandemije koronavirusa pred privatnim prijevoznicima kolaps sustava, stečajevi tvrtki i masovni otkazi, zbog čega od Vlade traže konkretnu pomoć, a spremni su i na prosvjed.

"Poslodavci su najavili otkaze ugovora o radu i mi smo prisiljeni apelirati da Vlada pokuša riješiti taj problem, da razgovara s poslodavcima kako bi zaštitili 4000 do 5000 radnih mjesta", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak. Pismo su poslali Vladi i premijeru u srijedu, pozivajući ih na sastanak do subote, 15. svibnja. Ako se barem ne odazovu, spremni su prosvjedom pritisnuti Vladu da se njihov problem riješi.

  • PANDEMIJA

    Prijevoznici zadovoljni mjerama, čekaju oporavak poslovanja

  • SVE ZBOG LEASINGA

    [FOTO] Pogledajte kako je izgledao prosvjed autobusnih prijevoznika u Dubrovniku, Osijeku, Zagrebu, Rijeci...

  • NISU ZADOVOLJNI

    Prijevoznici traže novi model moratorija na otplatu kredita: 'Banke i leasing kuće nas lihvare'

Javno linijski prijevoznici traže da se rebalansom proračuna osigura pomoć za očuvanje radnih mjesta i opstanak tvrtki do početka rujna, odnosno početka nove školske godine, te da se sredstva predviđena za prijevoz učenika usmjere prema prijevoznicima. Također, traže da do 31. kolovoza sve županije potpišu ugovore o javnoj usluzi, sukladno Zakonu o cestovnom prometu i Pravilniku o obavljanju javnog linijskog prijevoza putnika.

Lisičak je podsjetio da su već prosvjedom tražili izradu Granskog kolektivnog ugovora, kako bi se riješili neki od problema u javno linijskom prijevozu, no svoje su aktivnosti obustavili zbog koronavirusa. Javno linijski prijevoznici u velikim su problemima, ističe, a slično se događa i gradskim prijevoznicima, gdje se ugovori o radu na određeno vrijeme ne produžuju jer je prijevoz i tih putnika pao.

Izvor: Tportal

Izvorni autor: S.S.H:/Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.