Prikazivanje dokumentarnog filma „Sunčica“ u Splitu

31.08.2014. 12:25:18

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt i Ogranka Matice hrvatske Split, a uz potporu Splitsko-dalmatinske županije, u utorak, 2. rujna 2014., s početkom u 19 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu prikazat će se dokumentarni film „Sunčica“. U sklopu programa ovog događaja sudjelovati će: Marija Slišković, predsjednica udruge „Žene u Domovinskom ratu“, Nikola Knez, redatelj filma, Iva Vidić, odvjetnica iz Argetine i Trpimir Jurkić, glumac HNK Split i predsjednik Ogranka Matice hrvatske Split. Dokumentarni-igrani film “Sunčica” donosi potresna svjedočanstva 14 žena i dvojice muškarca silovanih tijekom agresije i okupacije dijelova Hrvatske u Domovinskom ratu. Dokumentarni dijelovi filma snimljeni su na lokacijama u Vukovaru, Sisku i Petrinji, a igrani u američkoj državi Texas. Riječ je hrvatsko-američkoj koprodukciji Udruge „Žene u Domovinskom ratu“ i filmske kuće „iFilms“ iz Texasa, vlasnika hrvatskog iseljenika Nikole Kneza koji je i redatelj filma. Scenarij za film napisao je kazališni i filmski redatelj Miroslav Međimorec po knjizi “Sunčica”, koja je izašla 2011. godine u dvojezičnom hrvatsko-engleskom izdanju, u nakladi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, s 14 istinitih svjedočanstava žrtava silovanja. „Sunčica je imala samo osam mjeseci kada je zatočena sa svojom majkom u okupiranom Vukovaru. Njenu majku su zatvorili u stanu i držali kao roblje za silovanje. Sunčica nije znala što čine njenoj majci, plakala je jer ju je trebala za sebe. Srpski vojnici kojima je svojim plačem ometala uživanje u vršenju zločina, bacali bi svoje teške vojničke jakne na nju. Nekim čudom Sunčica se nije ugušila pod tim vojničkim odorama, preživjela je osmomjesečna zatočenica. Dvadeset godina poslije Sunčica je odrasla djevojka i zna sve što su činili njoj i njenoj majci. Sunčica je jaka, preživjela je okupatorske odore onda i prešućivanje zločina nad njom i njenom majkom danas. Hrvatska je satkana od snage mnogih Sunčica.“ Hrvatska udruga Benedikt

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.