Prikrivanje i neprocesuiranje prekršajnih i kaznenih djela, visokih dužnosnika Hrvatske Vlade i obavještajne službe

29.11.2020. 09:14:00

NACIONALNI SINDIKAT POLICIJE

 

MINISTARSTVA UNUTARNJIH POSLOVA

REPUBLIKE HRVATSKE

 

 

Naš broj: NSP-01-01/06- 399/2020

U Vukovaru, 28.  studeni 2020. godine

 

 

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

n/p Predsjednika g. Andrej Plenković

 

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

REPUBLIKE HRVATSKE

KABINET MINISTRA

            n/p Ministra g. Davora Božinović

 

 

 

 

PREDMET: Prikrivanje i neprocesuiranje prekršajnih i kaznenih djela,

visokih dužnosnika Hrvatske Vlade i obavještajne službe, Vaš nadzor, traži se.-

 

Poštovani,

Potaknuti brojnim prijavama članova sindikata i drugih kolega zaposlenika MUP-a RH, PU Vukovarsko-srijemske, tijekom današnjeg dana  zaprimili smo više usmenih obavijesti u kojima smo upoznati da su od  strane visokih dužnosnika Vlade RH i predstavnika obavještajne službe pod vidnim utjecajem alkohola,  tijekom večeri 27/28. studenog 2020 godine, (oko 00,30 sati) u caffe baru Vukovarski PUB, a nakon što su nastupile nove mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite u dijelu zabrane rada ugostiteljskih objekata (tri osobe),su pod vidljivim utjecajem alkohola  odbijale  napustiti prostor istoga,  a uslijed čega su i narušavali javni red i mir (galameći i razbijajući boce i čaše),a na poziv vlasnika objekta  intervenirala je i policija, nakon čega su navedene osobe nastavile sa narušavanjem javnog reda i mira na način da su  vrijeđali i ponižavali Hrvatske policajce u njihovom radu i postupanju,  čak su im i prijetili riječima „znate li Vi tko sam ja i tko smo mi, ostat će te bez posla i dr. prijetećim riječima“, uslijed postupanja iste osobe odbijale su na uvid dati osobnu iskaznicu kako bi policija utvrdila njihov identitet, te su zbog istoga i privedene u prostorije Policijske postaje Vukovar a pri privođenju su nad istima uporabljene fizička snaga i sredstva za vezivanje zbog pružanja otpora.

Kako smo već i spomenuli, zbog narušavanja javnog reda i mira i nepoštivanja mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, od strane policijskih ophodnji „tri osobe“ su privedene u prostorije Policijske postaje Vukovar, gdje je visoki dužnosnik Vlade, po našim saznanjima zaprimljenih od kolega policajaca isti   psovao jednom policajcu „majku četničku“, te prijetio policajcima koji su postupali prema istima riječima da će (visoki dužnosnik) otići kući po oružje i sve ih ubiti,  tijekom navedene galame i prijetnji, visoki dužnosnik je razbio vrata i staklo na istima uslijed čega je teže ozlijedio i ruku, a nakon čega su isti suprotno odredbama Prekršajnog odnosno Zakona o kaznenom postupku pušteni kućama.

Poštovani Predsjedniče Vlade RH, poštovani Ministre unutarnjih poslova,  po našim saznanjima navedeni su pušteni na intervenciju koja je navodno došla sa razine Ministara iz Vlade RH, a ovaj događaj se pokušava iskriviti, prikriti  i zataškati, a policajce na taj način poniziti!  što mi kao Nacionalni sindikat nikada nećemo dopustiti.

 

Dužni ste bez odgode, odmah postupiti i utvrditi! zbog čega nisu poduzete radnje sukladno odredbama  Prekršajnog Zakona, Zakona o kaznenom postupku, Kaznenog Zakona i Zakona protiv javnog reda i mira?.

Naime navedene osobe nakon što su vrijeđale i ponižavale policajce, narušavale javni red i mir, kršile  mjera nacionalnog stožera za civilnu zaštitu,  a uz sve to su bile pod vidnim utjecajem alkohola, iste osobe  su  morale biti „uhićene“ i zadržane sukladno odredbama Prekršajnog Zakona.

Uz sve to navedeno, bitno je napomenuti da su te iste osobe u prostoru Policijske postaje Vukovar, zbog počinjenja kaznenih djela:  (oštećenja ili uništenja  državne imovine, prijetnje, sprječavanja službene osobe u obavljanju službenih radnji), morale biti uhićene temeljem odredbi Zakona o kaznenom postupku, te temeljem odredbi istog zakona a u svezi sa odredbama kaznenog Zakona u Zakonskom roku predane pritvorskom nadzorniku a nakon toga ispitane pred nadležnim državnim odvjetništvom, te po odluci nadležnog Županijskog državnog odvjetnika pušteni kući ili pred nadležnim Županijskim  sudom, i  sucem istrage zatražiti eventualno pritvor za iste (zbog ponavljanja djela, utjecaja na svjedoke, bijega), što nije učinjeno, po našim saznanjima isključivo i samo  iz razloga što se navedeni događaj pokušava prikriti.

Ovdje je očito pod političkim utjecajem  došlo do prikrivanja i ne postupanja, zbog čega tražimo da se hitno provede nadzor i utvrdi odgovornost onih koji su spriječili procesuiranje, te da se procesuiraju svi odgovorni koji su činili prekršaje i kaznena djela, mi kao sindikat nećemo i ne smijemo dopustiti da se državna imovina uništava bez ikakve odgovornosti, da se policijskim službenicima prijeti smrću, da ih se vrijeđa i ponižava i sprječava u njihovom radu, toga je dosta!.

Priopćenje MUP-a RH, PU Vukovarsko-srijemske objavljeno na njihovim stranicama smatramo neozbiljnim i uvrjedljivim za sve policijske službenike, dosta je prikrivanja, laži i muljanja sa ciljem zaštite političara i njihovih funkcija.

 

S poštovanjem,

 

 

O tome obavijest:

-medijima – svima.

 

 Na službenim stranicama Pu Vukovarsko - srijemske stoji priopćenje:

Također, 28. studenog oko 00,35 sati, u ugostiteljskom objektu u Vukovaru, Dr. F. Tuđmana, policijski službenici su zatekli nekoliko osoba u konzumiranju pića, a tom prilikom je došlo i do narušavanja javnog reda i mira.

 Naime, prilikom legitimiranja jedne muške osobe, koja je odbijala dati na uvid osobnu iskaznicu, druga muška osoba je negodovala prema policijskim službenicima te narušavala javni red i mir. 

 Kako bi utvrdili njihove identitete policijski službenici su obojicu doveli u službene prostorije policije. S obzirom da je druga muška osoba odbijala poći, doveden je uz uporabu tjelesne snage. 

 U službenim prostorijama policije utvrđeno je da se radi o 61-godišnjaku i 40-godišnjaku te je nad njima provedena prekršajna obrada zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (članak 17.). 

 Nakon dovršene obrade dvojica muškaraca puštena su iz službenih prostorija te će ih policija prekršajno prijaviti zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i Zakona o osobnoj iskaznici. S obzirom da je 61-godišnjak prilikom ulaska u službene prostorije svojom radnjom uzrokovao oštećenje inventara, policija će o tome izvijestiti nadležnu instituciju zbog donošenja odluke o postojanju elemenata protupravnosti u njegovom ponašanju.  (( potvrđeno i od strane glasnogovornika PU Vukovarsko - srijemske)

 

 

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: D.Š.Š./Foto: fah

Autor: