PRILIKA ZA NEZAPOSLENE LIJEČNIKE: U Hrvatskoj vojsci nedostaje 40-ak liječnika

01.09.2018. 09:28:30

Vojska nudi bolju plaću, usavršavanje i povoljnije stambeno zbrinjavanje, no domaće liječnike od vojne ordinacije više privlači - burza Hrvatska vojska nedavno je zaposlila 15 vojnih liječnika. No potrebe na terenu su gotovo tri puta veće. Sustav im nudi brojne pogodnosti: od boljih plaća, usavršavanja, a jednog dana i povoljnije stambeno zbrinjavanje. No vojna ordinacija ih, čini se, ne privlači, a u isto vrijeme na burzi traže posao. Prazan krevet u ordinaciji natporučnice i vojne liječnice Eme Ormanec ne viđa se često. Jer na dan pregleda 20-ak vojnika. "Većinom je to zdrava populacija, mladi ročnici. Sa svakim pacijentom stignem popričati, pregledati ga kompletno" kaže Ormanec. Poručila je kako je zanimljivo, dinamično i izazovno raditi te da je dosta posla bilo na terenu, kada je bila u helikopteru. Kako bi dobili posao vojnog liječnika po završetku studija zainteresirani moraju proći natječaj i potom vojnu i časničku izobrazbu. Medicinski liječnik i pukovnik Luka Gmaz s nama je iskreno podijelio da osim spašavanja života postoji i druga vrsta motivacije. "Budimo iskreni, motivira vas i ta novčana nagrada i kompenzacija koju dobijete, al opet to je drugačije iskustvo" izjavio je Gmaz. Pukovnica Tanja Topol, pripadnica 9. HRVCON u Afganistanu, ne bi mogla zamisliti da se bavi drugim poslom. "Naprosto ti to uđe u krve žile, gene, ono što si ti. Ne bi mogla zamisliti posao negdje drugdje" kaže Topol. Uz redovita primanja, u mirovnim misijama zarade i na dnevnicama. Plaća liječnika početnika u vojsci sa svim dodacima je oko 10 tisuća kuna. Brigadni general Boris Zidlar, savjetnik načelnika GS OSRH za zdravstvo, podijelio je s nama još neke prednosti karijere vojnog liječnika. "On je naša briga - od kongresa, licenci, usavršavanja, sve to ima plaćeno, čak i putne troškove. Imamo u planu da ponudimo i stanove po povoljnim cijenama" rekao je Zidlar. Sve to zvuči primamljivo, ali prave navale nema. Nedostaje im oko 40-ak liječnika. Nedavno su zaposlili njih 15. Nitko ne želi u Slavoniju, gdje je stanje zapravo najkritičnije. "Vojska nezaposlenih na Zavodu je za zapošljavanje, ali baš i ne žele liječiti vojnike. Prema posljednjim podacima na burzi je nezaposleno 97 doktora medicine" ispred vojne bolnice javlja Ivana Pezo Mosaljkov. [video width="720" height="400" mp4="http://portal.braniteljski-forum.com/wp-content/uploads/Vojska-nudi-bolju-plaću-usavršavanje-i-povoljnije-stambeno-.mp4"][/video]

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.