Pripadnici tzv. Armije BiH proglašeni krivim za ratne zločine nad Hrvatima

02.10.2018. 20:45:06

Četvorica bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine u utorak su proglašena krivim za ratne zločine počinjene nad civilima hrvatske nacionalnosti u mjestu Kruščica kod Viteza u središnjoj Bosni, a vijeće Suda BiH zbog toga ih je osudilo na kazne u rasponu od pet do osam godina zatvora. Nepravomoćnom presudom Minet Akeljić i Šaban Haskić su osuđeni na po sedam godina zatvora, Senad Bilal na osam, a Hazim Petković na petogodišnju zatvorsku kaznu, prenosi Hina. Sudsko vijeće ocijenilo je kako je tijekom dokaznog postupka potvrđena njihova umiješanost u zlostavljanje Hrvata koje su pripadnici Armije BiH zatočili u Kruščici, dok je Šemsudin Đelilović, koji je bio peti optuženi, oslobođen krivnje s obrazloženjem kako njegova odgovornost nije dokazana. Minet Akeljić osuđen je po zapovjednoj odgovornosti jer je kao zapovjednik postrojbe vojne policije nalagao slanje zatočenih civila na crte bojišnice, dok su ostala trojica koji su bili vojni policajci proglašeni krivim za izravno fizičko zlostavljanje zatočenika. Sudsko vijeće ocijenilo je kako zlostavljanje zatočenih Hrvata u Kruščici nije bilo svedeno na izolirane incidente, nego je sustavno primjenjivano.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.