Prisegnuo 22. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

09.06.2018. 14:00:45

Na vjernost domovini gromoglasnim "Prisežem!" u subotu, 9. lipnja 2018. godine u Središtu za temeljnu obuku (SzTO) Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" Hrvatske kopnene vojske u vojarni "123. brigade HV" u Požegi, svečano je prisegnulo 160 ročnika 22. naraštaja, od kojih 27 žena. Uz ročnike, njihove obitelji i prijatelje, svečanosti su nazočili i brojni uzvanici, među kojima i izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, pomoćnik ministra obrane za ljudske resurse Zoran Piličić, zapovjednici grana OS RH, predstavnici MUP-a, lokalne uprave i samouprave, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te drugi vojni i civilni uzvanici. Tekst prisege pročitao je zapovjednik SzTO-a brigadir Milan Čorak, a postrojeni ročnici prisegnuli su da će se u "obnašanju svoje dužnosti pridržavati Ustava i zakona, savjesno i odgovorno izvršavati službene zapovijedi, braniti suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske te poštivati i štititi temeljna načela slobode i jednakosti". Nakon polaganja prisege, ročnicima se obratio ministar Krstičević istaknuvši kako je iznimno ponosan kada vidi mlade osobe koji pristupaju Hrvatskoj vojsci. "Ovi mladi  su nasljednici hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, oni danas vode Hrvatsku vojsku u budućnost, u nove izazove. Upravo su oni nova snaga koja naš obrambeni sustav čini jačim, boljim i otvorenim za nova znanja i nova iskustva", poručio je ministar Krstičević pozvavši sve zainteresirane da se pridruže velikoj obitelji Hrvatske vojske koja će im pružiti sigurno zaposlenje, dobra materijalna prava i mogućnost napredovanja. Govoreći o vojničkom pozivu ministar je naglasio kako je to poziv koji podrazumijeva domoljublje i sa sobom nosi veliku odgovornost, ali ujedno i veliku čast. "Hrvatski vojnik je brend, cijenjen je u društvu i uvijek je uz svoj narod, spreman pomoći", rekao je. Osvrnuo se i na nedavno otkrivanje spomen poprsja u požeškoj vojarni jednog od junaka Domovinskog rata i hrvatskog branitelja, stožernog brigadira Damira Tomljanovića Gavrana, po kojemu ime nosi Dočasnička škola Hrvatskog vojnog učilišta, podsjetivši na njegovu žrtvu za slobodu Hrvatske kojom je slao čvrstu poruku kako nema tog neprijatelja kojega Hrvatska vojska ne može savladati. "Neka vam takvi junaci budu uzori!", poručio je novopriseglim ročnicima i ročnicama ministar Krstičević.
Ministar obrane RH Damir Krstičević

Ministar obrane RH Damir Krstičević

Čestitajući ročnicima na njihovoj motiviranosti i želji da služenjem pridonesu obrambenom sustavu RH, načelnik GS OS RH general Šundov naglasio je kako u profesionalnom vojničkom pozivu postoji nekoliko središnjih događaja, a jedan od njih je davanje svečane prisege kojom se obavezuju na časnu i profesionalnu službu. "Ovom ste se prisegom obvezali na vjernost domovini te na profesionalno izvršavanje svojih obveza uz dosljedno poštivanje Ustava i zakona, kao i na čuvanje i razvijanje vrednota na kojima je utemeljena naša Hrvatska pobjednička vojska", poručio je general Šundov dodavši kako izuzetno važnim smatra motiviranost i osposobljenost ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Također, naglasio je kako će svima onima koji se odluče za nastavak vojne karijere OS RH omogućiti daljnje obučavanje, školovanje i usavršavanje u skladu s njihovim sposobnostima i potrebama. Dvadesetčetverogodišnji ročnik Mario Jukić iz Imotskog, magistar naftnog rudarstva pojasnio je što ga je privuklo da se prijavi na dragovoljno vojno osposobljavanje: "U vojsku sam se prijavio iz moralnih razloga, jer dolazim iz vojničke obitelji." Također, naglasio je kako smatra da svaka generacija iz pijeteta i poštovanju prema Domovinskom ratu i poginulim braniteljima koji su dali život za svoju domovinu, ima dužnost doprinijeti čuvanju vrijednosti iz Domovinskog rata, a on je to učio pristupivši obuci dragovoljnog vojnog osposobljavanja.
U Požegi je prisegnuo 22. naraštaj ročnika

U Požegi je prisegnuo 22. naraštaj ročnika

Svoj doprinos Domovinskom ratu i Hrvatskoj vojsci želi dati i ročnica Martina Juranek iz Donjeg Miholjca, magistrica fizike i informatike koja je nedavno diplomirala naglasivši: "Moja dugogodišnja želja je bila postati časnicom Oružanih snaga RH, a dragovoljno vojno osposobljavanje je prvi korak ka tome. U daljnjoj budućnosti se vidim u Oružanim snagama RH jer postoji mogućnost daljnjeg usavršavanja u profesionalnoj karijeri." Po završetku svečanosti, ministar Krstičević i NGS general Šundov sa suradnicima obišli su taktičko-tehnički zbor s naoružanjem i opremom Oružanih snaga RH koje se koristi pri obuci ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Osmotjednoj obuci koja je započela 11. svibnja 2018. godine pristupio je ukupno 171 ročnik, od čega 29 ročnica. Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, obuku je završilo 7339 ročnika, od čega 849 ročnica. Tijekom obuke ročni vojnici obučavaju se iz programskih područja: Rukovanje osobnim oružjem, Kretanje, Komuniciranje, Zaštita, Reakcije, Vojna služba, Tjelovježba i Psihološka priprava ročnika. Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva te time ispunjavaju jedan od propisanih uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu, odnosno stječu mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi. Završetak obuke 22. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju planiran je 6. srpnja 2018. godine. FOTO GALERIJA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.