PROCURILI REZULTATI VJEŠTAČENJA: 'ZAVADLAV JE BIO DROGIRAN KAD JE POČINIO MASAKR' Njegov odvjetnik: 'Taj nalaz bit će važan za daljnji proces'

12.02.2020. 15:00:00

Ja sam od vas novinara doznao za rezultate vještačenja. Taj nalaz nisam dobio i nisam ga morao dobiti - komentirao nam je večeras odvjetnik Branko Šerić, branitelj 25-godišnjeg Filipa Zavadlava tvrdnje da su, prema toksikološkom nalazu koji je stigao iz CFIIV MUP-a "Ivan Vučetić", u krvi njegova branjenika nađene različite supstance, ali i tragovi metadona, sintetičke droge.

Prema rezultatima istog vještačenja, Zavadlav u vrijeme trostrukog ubojstva nije bio niti alkoholiziran.

- Taj nalaz bit će važan za daljnji tijek psihijatrijsko-psihološkog vještačenja koje se provodi u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče i koje je još uvijek u tijeku. O rezultatima vještačenja znat ću nešto više nakon uvida u spis - kaže odvjetnik Šerić. Još ranije odvjetnik Šerić procijenio je da bi psihijatrjsko-psihološko vještačenje moglo potrajati oko mjesec dana, a s obzirom da je ono počelo sredinom siječnja, uskoro bi mogao stići i nalaz je li Filip Zavadlav u vrijeme počinjenja trostrukog ubojstva bio ubrojiv.

Podsjećamo, splitsko tužiteljstvo je protiv Zavadlava pokrenulo istragu zbog osnovane sumnje da je 11. siječnja ove godine “prema prethodno donesenoj odluci i planu, a u cilju bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno”, protuzakonito nabavio automatsku pušku s većom količinom streljiva.

U 15.35 sati došao je na predio Velog Varoša u Splitu i, kad su se u kretanju na motociklu marke Yamaha pojavili Marin Boban (25) i Jurica Torlak (38), ispalio je prema njima više hitaca i Bobana na mjestu usmrtio, a Torlak je preminuo u u splitskoj bolnici. Nastavio je kretanje Varošem da bi minutu kasnije pucao u Marina Ožića Paića (25) zvanog Pajser koji je stajao na skuteru Suzuki Burgman u susjednoj uličici. Ubio ga je s dva metka u leđa, a jedan hitac je pogodio automobil s dvoje mladih koji su se slučajno zatekli u blizini...

Ukupno je ispalio 36 metaka, a kalašnjikov je odbacio putem. Zavadlav je potom otišao u obiteljski stan na Skalicama, gdje je nedugo zatim nazvao djelatnik Centra za socijalnu skrb koji je na snimci koja se proširila medijima na kojoj se vidi mladić s "kalašnjikovim" prepoznao Filipa Zavadlava. Po dolasku kući ocu rekao: "Ajme ćaća, napravio sam veliko zlo!", a s njegovim ocem Antom djelatnik Centra dogovorio je da se nađu u kafiću te je njegovim posredstvom dogovorena i predaja i Filip Zavadlav je uhićen u kafiću "Borsalino" na splitskom predjelu Skalice oko 18.20 sati. Već 13. siječnja Filip Zavadlav bio je prevezen u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu, a istražni zatvor bio mu je određen zbog opasnosti od ponavljanja djela te teških okolnosti djela. Ustanovilo se da danima prije zločina nije spavao, gotovo ništa nije jeo.

Proteklog tjedna na splitskom Županijskom sudu ocijenjeno je da može pratiti događanja na istražnom ročištu kada se pred sucem Mlađanom Prvanom odlučivalo o tome hoće li otac i brat osumnjičenog, Ante i Stanislav Zavadlav, svjedočiti u postupku ili će iskoristiti status privilegiranih svjedoka (najbliža rodbina) koji ne moraju govoriti o svojim saznanjima.

I otac i brat prihvatili su zakonsku blagodat i nisu svjedočili.

Izvor: Tportal

Izvorni autor: Dušan Miljuš/Foto: CROPIX

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.