Profesor Ivo Banac potpisao za referendum: ‘Sadašnji izborni zakon jako je loš i unazadio je Hrvatsku’

14.05.2018. 18:27:58

Profesor Ivo Banac podržao je građansku inicijativu “Narod odlučuje” te je na drugi dan prikupljanja potpisa u Dubrovniku dao svoj potpis. Povodom toga pitali smo ga koji su njegovi razlozi za podršku ovoj inicijativi. “Ja podržavam ovu građansku inicijativu, zbog toga što mislim da je ovaj sadašnji izborni zakon autorsko djelo Vlade Šeksa. On je zadnjih petnaestak godina “popravljan” od raznih Vlada vrlo loše. Loš je zbog toga što daje potpunu prednost dvjema glavnim strankama, SDP-u i HDZ-u, a sve druge na neki način diskriminira. Ne samo da ne možemo birati ljude za koje mi mislimo da su bolji na pojedinim listama, nego moramo uz neke inovacije birati ono što nam stranački bossovi ponude, te su manje stranke diskriminirane. Da ne govorim da je sadašnji način izbora za manjinske zastupnike krajnje sumnjiv i omogućava jednu vrstu trgovine koja je Hrvatsku unazadila prilično zadnjih 10-ak godina. Iz svih tih razloga, ja mislim da se to mora mijenjati i ova inicijativa – Narod odlučuje je pravi odgovor na pravi problem.” Građani koji žele svojim potpisom podržati promjenu načina biranja saborskih zastupnika u Hrvatski sabor svoj potpis mogu dati od nedjelje 13. do 27.5. na oko tisuću lokacija u Republici Hrvatskoj. Lokacije štandova za potpis: https://narododlucuje.hr/lokacije/

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.