Promocija knjige "Svjedočanstva glinskih logoraša"

15.01.2018. 19:00:01

U pakračkoj gradskoj vijećnici 12. siječnja je predstavljena knjiga „Svjedočanstva glinskih logoraša“, autora Ivana Lipaka, bivšeg logoraša glinskog logora. Knjiga kroz svjedočanstva 370 logoraša na više od 500 stranica prikazuje patnje logoraša, načine mučenja te likvidacije. Uz pakračku i lipičku publiku, predstavljanju knjige prisustvovali su predsjednici lipičkog i pakračkog Gradskog vijeća, Mladen Dolić i Miroslav Ivančić, Vlado Radošić, autor knjige „Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991.“, profesor povijesti i ratni pukovnik Mario Bursik, Antun Pelivanović, zatočenik logora Stara Gradiška, predsjednik Udruge civilnih žrtava Požeško-slavonske županije Dinko Miovac, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata Lipika, Pakraca i Požege, dopredsjednik Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije Josip Horak, general Miroslav Vacek, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara Ivo Gjaić, pukovnik Ivica Macanović, izaslanik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadnog generala Siniše Jurkovića, satnik Antun Mandić, izaslanik zapovjednika vojarne 123. brigade HV-a pukovnika Mate Tomaševića, dr. Marica Topić, dopredsjednica Udruge hrvatskih branitelja oboljelih i liječenih od PTSP-a Pakrac – Lipik, Tomislav Novinc, predsjednik Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakrac – Lipik te prof. Branko Križan, jedan od autora knjige „Kako se branio Lipik“.
Nakon svečane intonacije hrvatske himne te minute šutnje za sve poginule branitelje i žrtve Domovinskog rata, okupljenoj publici je prikazan kratki film kao uvod u samu promocije knjige „Svjedočanstva glinskih logoraša“. U pozdravnom obraćanju, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca Miroslav Ivančić je istaknuo kako se prilikom čitanja ove knjige zamislio kako su oni koji su prolazili kroz strahote ratnih logora u trenucima beznađa uspjeli preživjeti. On je također ukazao na činjenicu kako odgovorni za ratne zločine nisu primjereno kažnjeni, s čime se većina prisutnih složila, a Mladen Dolić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Lipika ukazao je na potrebu zapisivanja naše hrvatske povijesti kako mladi naraštaji ne bi zaboravili na sve što se događalo tijekom Domovinskog rata. Ratni pukovnik HV-a Mario Bursik također je ukazao na važnost pisane riječi te je izdvojio posljednje, od pet poglavlja knjige u kojem je vrlo kvalitetno naznačeno i praktički faksimilom prezentirana historiografska građa te izvorni dokumenti iz ratnog vremena, kako neprijateljski, tako i naši. O torturama, premlaćivanjima, životu u neljudskim i nehigijenskim uvjetima u kojima su mučeni zarobljenici, govorio je i Antun Pelivanović, logoraš iz Novske, dajući snažnu emotivnu notu promociji knjige. Autor knjige, Ivan Lipak pojasnio je kako su za nastanak knjige zaslužni logoraši koji su ga zamolili da se napiše. U knjigu smo stavili malo povijesti, uz kvalitetne predgovore relevantnih ljudi, a ja sam se na nekih 40-ak stranica uvodnog dijela osvrnuo na povijest našeg naroda zajedno sa Srbima, koji su u ovom slučaju počinili agresiju na Hrvatsku, kazao je gospodin Lipak. Jedna od tema u knjizi je i ratna odšteta, na kojoj članovi društva rade, međutim, za sada nailaze na zatvorena vrata. Valja istaknuti kako su se među brojnim životopisima i svjedočanstvima logoraša koji su tijekom ratnih događanja prošli kroz srbočetničke logore našla imena naših sugrađana poput Tomislava Čikića, Zvonka Mancea, Josipa Miovca, Damira Sablića, dr. Vladimira Solara, dr. Ivana Šretera, Daria Šuberta te Ivana Veingartnera.      

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.