Pronađeni posmrtni ostaci najmanje 24 osobe

06.02.2018. 07:07:30

Probnim iskapanjima provedenima u razdoblju od 29. siječnja do 2. veljače na Tuškancu u Zagrebu pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 24 osobe.

Na Tuškancu u Zagrebu, u razdoblju od 29. siječnja do 2. veljače 2018. godine provedena su probna iskapanja i ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava poslijeratnog razdoblja. Postupci su provedeni nakon prethodno izvršenih istraživanja, prikupljanja podataka i arhivske građe, terenskog pretraživanja terena cadaver psima te terenskog opažanja, mjerenja i kartiranja. Probnim iskapanjem i pronalaskom posmrtnih ostataka lokacija je potvrđena, a ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje 24 osobe koji su prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu na daljnju obradu do njihovog dostojnog trajnog zbrinjavanja, odnosno pokopa. Aktivnosti su provedene u koordinaciji s nadležnim tijelima, ministarstvima obrane i unutarnjih poslova, Sigurnosno obavještajnom agencijom i Županijskim državnim odvjetništvom Zagreb, a nastavit će se po stvaranju boljih klimatskih uvjeta. Istraživanje lokacije pokrenuto je 17. svibnja 2016. godine temeljem proslijeđene predstavke građanina. Stoga zahvaljujemo svim građanima na suradnji i dostavljenim informacijama te korisnim saznanjima. Ujedno, pozivamo sve hrvatske građane, vlasnike ili posjednike zemljišta te fizičke i pravne osobe, kada na zemljištu u svom vlasništvu ili posjedu obavljaju bilo kakve infrastrukturne, urbanističke i arheološke radove ili ostale pripremne radove na gradilištima i intervencijama u zemljištu, a pronađu posmrtne ostatke osoba za koje se prema procjeni starosti može razumno pretpostaviti da su posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata i/ili poslijeratnog razdoblja, da u duhu humanosti, pravde i pijeteta, bez odgode i odmah obustave radove i obavijeste Upravu za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja te nadležnu policijsku upravu Ministarstva unutarnjih poslova.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.