PROSLAVA OLUJE BEZ MIMOHODA SAMO ZA ODABRANE NA KNINSKOJ TVRĐAVI

26.07.2017. 15:54:54

Moja malenkost, uz Tomislava Čolaka i drugih, bila je inicijator mimohoda hrvatskih branitelja. Imali smo dosta problema da se ta inicijativa ostvari, ali kakav-takav mimohod je bio i to po ulicama Knina. Zašto ga sada nema? Predsjednik Udruge gardijskih brigada uz ostalo je navodno rekao da će „uvijek netko biti nezadovoljan“ te da je „zbog vrućine bolje da nema velikog mimohoda veterana“! Svašta! Pa, nisu branitelji od „pekmeza“ da im smeta vrućina ili kiša

Desetak dana prije još jedne obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja 95, koja će se tradicionalno održati u Kninu, većina branitelja pomalo je „šokirana“ najvažnijim dijelom programa. Naime, osim polaganje vijenaca na središnjem trgu, kod nacionalnog spomenika, neće se na žalost događati „ništa“, već se proslava seli, u tzv. kontrolirane uvjete, na Kninsku tvrđavu! Tamo stane tek nekoliko stotina ljudi, tako da većina onih koji će taj dan doći u ovaj grad uopće neće moći biti nazočna centralnom događaju. Kad su to čuli, pojedinci su pitali. tko se to boji hrvatskih branitelja?

Mimohoda nema zbog vrućine

Ako je centralni dio obilježavanja svake godine, tradicionalno, mogao biti u središtu grada, zbog čega ne može biti i ove? Pored političara, navodno će govoriti samo dijete poginulog branitelja! A zašto ne i netko tko je bio sudionik ovih događanja, kao što je to bilo i u protekle dvije godine? Moja malenkost, uz Tomislava Čolaka i drugih, bila je inicijator mimohoda hrvatskih branitelja. Imali smo dosta problema da se ta inicijativa ostvari, ali kakav-takav mimohod je bio i to po ulicama Knina. Zašto ga sada nema? Predsjednik Udruge gardijskih brigada uz ostalo je navodno rekao da će „uvijek netko biti nezadovoljan“ te da je „zbog vrućine bolje da nema velikog mimohoda veterana“! Svašta! Pa, nisu branitelji od „pekmeza“ da im smeta vrućina ili kiša. Razlog takvoj odluci nešto je očito posve drugo.

Ove godine, 5. kolovoza, u Kninu, ali ni u Čavoglavama neće pjevati Marko Perković Thompson. (Pjevat će u Slunju!). Međutim, mnogi branitelji toga dana dolaze u ovaj grad samo zbog njega. Najavljeno Prljavo kazalište je dobar glazbeni sastav, ali neće privući ni pola gledatelja i slušatelje kao ovaj domoljubni pjevač.

Sve u svemu, najbolje bi bilo da se centralna svečanost ipak održi na kninskom trgu, bez obzira na vrućine. Ovako, bit će dosta nezadovoljnih, odnosno moglo bi se dogoditi da toga dana imamo dvije proslave: jednu na trgu, a drugu (za „odabrane“!) na kninskoj tvrđavi!

Zastupnička dužnost

Vjerujemo da ste se i vi zapitali: zašto zastupnici Hrvatskog sabora imaju čak dva mjeseca godišnjeg odmora, tj. od 15. srpnja do 15. rujna? Što su oni vredniji od stotina tisuća radnika kojima godišnji ne može biti veći od 30 dana? Po kojem to zakonu oni mogu imati takve pogodnosti? To smo među ostalim pitali i u Hrvatskom saboru. Dobili smo i odgovor kojeg je potpisala Vesna Stanković Benak, službenica za informiranje Hrvatskog sabora. Evo kako nam je ona obrazložila zbog čega je to tako: „Saborski zastupnici, sukladno Zakonu o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru te Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, imaju status državnih dužnosnika. Status državnog dužnosnika podrazumijeva da dužnosnik svoju dužnost obavlja neprekidno, od dana stupanja na dužnost do dana razrješenja s dužnosti, odnosno do stavljanja dužnost u mirovanje. Jednostavnije rečeno, zastupnička dužnost nema „propisano radno vrijeme“, pa tako ni regulirano pitanje godišnjih odmora u smislu kako to propisuje Zakon o radu. Kako znate, razdoblja zasjedanja Sabora uz koja je vezana većina zastupničkih dužnosti, propisana su Ustavom RH i Poslovnikom Hrvatskog sabora. No, činjenica da Sabor u nekom razdoblju ne zasjeda, naravno, ne znači da i zastupnici tada „ne rade“ budući da oni nastavljaju obavljati svoje međunarodne obveze, obveze u izbornim jedinicama, klubovima zastupnika itd. Također, činjenica je i to da u razdoblju kada Sabor ne zasjeda oni zastupnici koji tada nemaju službene dužnosti to vrijeme mogu iskoristiti za odmor.“

Ovome je svaki komentar suvišan. Zar ne? T

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.