PROŠLO JE ŠEST GODINA Sutra presuda Slavici za Kornatsku tragediju

08.09.2013. 11:56:56

Šest godina od stradavanja vatrogasaca u Kornatskoj tragediji, jednoj od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku, na zadarskom Županijskom sudu u ponedjeljak bi trebala biti objavljena nepravomoćna presuda bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici.
On je jedini optužen za stradavanje 13 mladih vatrogasaca među kojima je, s teškim ozlijedama, preživio jedino Frane Lučić iz Tisnog na otoku Murteru. Suđenje mu je počelo u studenom 2010. nakon što je odlukom Vrhovnog suda sa šibenskog prebačeno na Županijski sud u Zadru. Tužiteljstvo Slavicu tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavlja i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih. Optužnica je napisana na više od 60 stranica, a sudski spis sadržava oko šest tisuća stranica. Tijekom suđenja je ispitano više od stotinu svjedoka i pročitano na tisuće stranica raznih stručnih vještačenja. No, odvjetnik obitelji stradalih vatrogasaca u svom je završnom govoru podsjetio da ni nakon dugotrajne istrage "pune propusta" i cijelog suđenja nije utvrđena istina ili otkriven uzrok tragedije. Također kazao je i da nisu ispitane mnoge teorije poput one o zalutaloj bombi u kornatskim vrletima. I dok tužiteljstvo traži da se Slavicu proglasi krivim i da mu se izrekne odgovarajuća zatvorska kazna njegov odvjetnik Čedo Prodanović tvrdi da je bivši vatrogasni zapovjednik odabran kao "Pedro" te da nije kriv za tragediju. Ističe da Slavica nije prekršio ni jedan propis, ali ni da nije mogao utjecati na eruptivni požar u kojemu su stradali vatrogasci. Podsjetio je i na "opći kaos koji je tada vladao u sustavu vatrogastva", ali i na činjenicu da su Slavici na raspolaganju bile minimalne zračne snage za gašenje požara i kasniju akciju spašavanja. Podsjetio je i na društvenu klimu u kojoj se tražio krivac te za Slavicu zatražio oslobađanje ističući da su vatrogasci stradali nesretnim slučajem koji nitko nije mogao predvidjeti. Predsjednik sudskog vijeća Boris Babić objavu presude najavio je za ponedjeljak u 14 sati. U spomen na stradanje vatrogasaca na otoku Kornatu postavljeno je 12 kamenih križeva dugih 25 i širokih 15 metara po projektu doajena hrvatske arhitekture Nikole Bašića rođenog na Murteru odakle je bila većina poginulih mladića. (Hina)
Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.