Prosudba: Na slobodu izlaze svi izuzev generala Praljka ?

27.05.2013. 15:13:34

Mostarski Dnevni list, pozivajući se na neimenovane izvore bliske Haškom sudu, doznaje kako će svi optuženi, izuzev Slobodana Praljka, dakle Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, od srijede 29. svibnja biti slobodni ljudi. Ne precizirajući eventualne kazne, izvor Dnevnog lista tvrdi da će one biti takve da će optuženima omogućiti slobodu, s obzirom na činjenicu da se iza rešetaka nalaze već gotovo 10 godina. Ostaje vidjeti hoće li to biti doista tako, s obzirom da je presude tribunala nezahvalno prognozirati.   Problem kod Slobodana Praljka, tvrdi ovaj izvor, je taj što on Haagu mora platiti 3,3, milijuna eura. Naime tajništvo Haaškog tribunala u kolovozu je prošle godine procijenilo da Praljak posjeduje više nego dovoljno privatne imovine da može u cijelosti sam platiti sve troškove svoje obrane u više od osam godina.   >>Haški sud: General Slobodan Praljak mora platiti troškove svoje obrane u iznosu od 3,3 milijuna eura   Tajništvo je nabrojalo da Praljak posjeduje obiteljsku kuću, stan i garažu u Zagrebu te još neke nekretnine u BiH i Hrvatskoj te da je zadržao nadzor nad (su)vlasništvom u poslovnom poduzeću koje navodno posjeduje značajne nekretnine u Zagrebu. Navodi se i vlasništvo nad jahtom te posjedovanje "više bankovnih računa iz bivše SFRJ i u Njemačkoj".   Praljkovu suprugu navode kao "neodvojivu financijsku jedinicu" a pišu i da Praljak prima redovitu mjesečnu mirovinu. Sud je naveo da je Praljak sposoban doprinijeti troškovima obrane "s minimalno 6,5 milijuna eura".   Odvjetnici su se žalili na ovu odluku, tvrdeći kako je "cilj da se pokaže kako se Praljak obogatio u ratu" pa i da Praljak nema nikakvu jahtu, nego je "suvlasnik starog broda koji je sam sklepao".   Podsjetimo, Slobodan Praljak se 2004. odlučio braniti sam. Sudsko vijeće ga je, međutim, upozorilo da ipak uzme odvjetnike, a Praljak se onda izjasnio kako nema novaca za skupu obranu. Sud je potom odlučio plaćati mu obranu, a odvjetnici mu postaju Božidar Kovačić i Nika Pintar.   >>ŠOKANTNO: Hrvatske institucije proglasile šundom dokumentaciju o Domovinskom ratu i od generala Praljka traže 628.726,64 kuna na ime PDV-a   Zanimljivo je kako su poput Haškog suda reagirale i institucije Republike Hrvatske, koje od zatočenog generala Slobodana Praljka, na ime PDV-a za knjige o Domovinskom ratu, potražuju nevjerojatnih 628.726,64 kuna. Istodobno su HHO koji je, prema službenim pokazateljima, iznesenim u haškoj sudnici, imao godišnje donacije u iznosu od 500 000 dolara oslobodili PDV-a i to za fabriciranje nevjerodostojne i neistinite dokumentacije, kakvom ju je okarakterizirao upravo Haški sud.   R.H. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.