Prva ulica vojne policije u Hrvatskoj - na ulazu u Zadar!

24.01.2015. 09:58:59

Dio državne ceste D8 od semafora u naselju Crno do semafora kod TC Supernova od jučer se zove Ulica 72. bojne vojne policije. Ploču s natpisom ulice otkrili su ratni zapovjednici postrojbi vojne policije Viktor Grancarić i Marijan Biškić. Na prigodnoj svečanosti na raskršću kod Supernove, nazočnim veteranima obratio se gradski vijećnik HDZ-a i umirovljeni brigadir Bruno Milin inače član gradskog odbora za imenovanja ulica i trgova. Milin je istaknuo da je u VRO Maslenica, vojna policija bila uvedena u bitku na dva pravca: Rovanjska - Maslenica i Suhovare - Baštica.  Značaj ovog događaja je i u tome što je ovo prva ulica vojne policije u Hrvatskoj. Ulica 72. bojne vojne policije zapravo je ulaz u Zadar. O toj simbolici govorio je jedan od osnivača postrojbe i zamjenik zadarskog župana Božidar Longin. Longin je podsjetio da su se 1991. baš s kraja te ulice sručile horde na Zadar. Tenk koji je krenuo prema Zadru, stao je na nekih 50-tak metara na mjestu gdje se danas nalazi tzv. Bralina pumpa. - U ovoj ulici mijenjali smo deset njihovih zarobljenih vojnika za jednog našeg. Naši su iz njihovih logora i zatvora dolazili prebijeni, a mi smo plakali zajedno s njima. Na vrhu brda sjedio je "đeneral" Mladić i izdavao naredbe. Došla je Maslenica i ponovno je ova ulica odigrala svoju ulogu iznijevši nas na to isto brdo na kojem više nije bilo onih istih hordi. Danas je to moderna cesta koja nas povezuje s ostalim europskim koridorima i na kojoj stoji ploča 72. bojne vojne policije, kao ime ulice koja piše svoju povijest, kazivao je dožupan Longin. Posljednjeg barbarskog napada velikosrpske JNA na Zadar i Hrvatsku prisjetio se i gradonačelnik Kalmeta izrazivši zahvalu svima onima koji su obranili grad držeći položaje i u ovoj ulici. Upravo zbog toga, rekao je Kalmeta, Gradsko vijeće Zadra donosilo je odluke o preimenovanju zadarskih ulica imenima najvažnijih postrojbi i poginulih branitelja iz Domovinskog rata. Prije svečanosti u Zadru, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod velikog kamenog križa na Masleničkom mostu. Tom prilikom predsjednik Udruge vojne policije sudionika Domovinskog rata Zadarske županije  Josip Adžić podsjetio je na sudjelovanje u VRO Maslenica. Na sreću, kaže Adžić, postrojba nije imala gubitaka, ali je na Baštici ranjeno sedam vojnih policajaca. Foto: Fabio ŠIMIĆEV Piše: Siniša Klarica Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.