Prvi krug predsjedničkih izbora 22. prosinca, drugi 5. siječnja

23.10.2019. 09:10:00

Prvi krug izbora za predsjednika RH gotovo će se sigurno održati 22. prosinca, tri dana uoči Božića, što znači da bi drugi krug bio 5. siječnja, doznajemo Večernji list iz izvora u HDZ-u, koji napominju da su drugi datumi mogući samo u slučaju izvanrednih događaja.

No, formalnu odluku o izborima donosi Vlada, koja ih mora raspisati najranije 60, a najkasnije 30 dana prije isteka mandata aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, navodi dnevnik u broju od srijede.

Ove zakonske i ustavne odredbe Vladi omogućuju raspisivanje izbora na čak pet mogućih datuma između 19. prosinca i 19. siječnja. S obzirom na to da se izbori uvijek održavaju nedjeljom, mogući izborni dani bili bi 22. i 29. prosinca te 5., 12. i 19. siječnja.

U HDZ-u su se, dakle, odlučili za najraniji mogući datum, no izvori Večernjeg lista tvrde da u tome nije bilo neke posebne kalkulacije, odnosno kako nisu razmišljali o tome koji bi od mogućih datuma bio povoljniji za njihovu kandidatkinju.

"Nema tu nikakve intrige ni nekog posebnog razloga zašto smo se odlučili baš za 22. prosinca. I raniji predsjednički izbori bili su krajem prosinca, a s obzirom na ustavne rokove, nema smisla kalkulirati s datumima u siječnju i raspisivati izbore u zadnji čas", kazao je visokopozicionirani član HDZ-a, uključen u kampanju Kolinde Grabar-Kitarović.

A kalkulacije vezane uz najpovoljniji datum izbora mogle bi se vezati uz činjenicu da njihov prvi krug pada o Božiću, kada je najviše birača u Hrvatskoj, dok drugi krug pada u siječnju, u vrijeme školskih praznika, kada su mnogi na skijanju.

Analitičar Žarko Puhovski smatra da ta činjenica nije bez utjecaja na mogući ishod izbora i uvjeren je da je izostanak dijela birača zbog zimskih praznika na izborima 2015. godine negativno utjecao na rezultat bivšeg predsjednika Ive Josipovića.

"Da nije bilo skijanja i snježnog nevremena, Josipović bi možda i dobio te izbore", kaže Puhovski. Napominje i da su birači koji su tada nedostajali Josipoviću oni koji bi sada u drugom krugu trebali "podebljati" šanse Zorana Milanovića, ako se ostvare prognoze po kojima je njegov ulazak u drugi krug izvjestan, donosi Večernji list.

(Hina) xam yam

Izvor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.