PUCNJAVA NA KOSOVU: Vučić obišao vojnike, diže moral! Poslao ultimatum NATO-u! Hoće li preći granicu?

13.10.2021. 15:19:00

Opet su buknuli nemiri u Kosovskoj Mitrovici, javljaju beogradski mediji.

Ovaj put je sve je zbog intervencije kosovske policije za za ekonomski kriminal i carine koja je, kažu, zatvorila su više trgovina u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i okolnim mjestima. “Upadaju u skladišta, trgovine, ljekarne ne rade, izvode akciju na svoju ruku i bez konzultacija i pripreme sa policijom u sjevernom dijelu Mitrovice”, prenosi RTS izjave svjedoka.

Zbog toga su, kažu, nezadovoljni građani izašli na ulice, a u jednom trenutku su kamionima i vozilima blokirali gradske ulice i raskrižja. Na to je opet reagirala policija koja je aktivirala suzavac i šok bombe, a mogle su se čuti i sirene za uzbunu. 

Mediji pišu da je jedan Srbin upucan. Kosovo online javlja da je tijekom akcije policije u Zvečanu upucan u leđa i nalazi se u teškom stanju.

“Ozljeda je nanesena vatrenim oružjem, ustrijeljen je u predjelu grudnog koša. Povrijeđena mu je lopatica i rebro, spremamo se za operaciju bi mu izvadili metak. On se nalazi u intenzivnoj njezi i u teškom je stanju”, rekao je kirurg Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica. 


14:30

Vučić je stigao u Rašku u garnizon Vojske Srbije i obišao vojnike, a predviđen je i sastanak s jedinicama Žandarmerije, potom i s predstavnicima Srba sa Kosova.

Rekao da Srbija sa svojim trupama neće ulaziti na Kosovu i Metohiju. Opet je NATO-u dao rok od 24 sata da reagira, u suprotnom će Srbija reagirati.

14:15

No, kosovska policija ima drugačiju priču od one koju su ispričali svjedoci za RTS. Oglasili su se priopćenjem u kojem navode da je u ranim jutarnjim satima započela policijska operacija u cilju realizacije strateških ciljeva na sprječavanju krivičnih djela, posebno u borbi protiv krijumčarenja robe“.

Kako se ističu priopćenju, “akcija se provodi na području Prištine, Peći, Južne i Sjeverne Mitrovice”.


14:00

“Sve policijske radnje provode se u koordinaciji sa nadležnim tužiteljstvima i i sudovima, a odnose se na provjere i pretrese na različitim lokacijama kao što su kuće, stambeni, poslovni prostor, skladišta robe. Kao rezultat intenzivnih akcija i profesionalnih radnji kosovske policije i carine, do sada je zaplijenjena raznovrsna roba koja služi kao materijalni dokaz”, tvrdi se u saopštenju.

13:45

Oglasio se i šef Europske diplomacije Josep Borell. On je putem Twittera poručio kako su jednostrane i nekoordinirane akcije koje ugrožavaju stabilnost – neprihvatljive.

“Sva otvorena pitanja moraju se raspraviti kroz dijalog u kojem posreduje EU. U kontaktu smo sa Beogradom i Prištinom”, napisao je.

13:20

Kosovska policija izdala je novo priopćenje u kojem su ispričali svoje viđenje jutrošnjih zbivanja.

“Završena je policijska operacija na području Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Sjeverne Mitrovice. Povrijeđeno je šest policajaca, od toga pet Albanaca i jedan Srbin. Dok je u svim drugim područjima policijska operacija prošla bez problema, u Sjevernoj Mitrovici organizirano su se okupile kriminalne grupe, napravile blokade na putevima sa raznim prijevoznim sredstvima, koristile plinske boce, šok bombe, vatreno oružje i ručne bombe, sa ciljem ometanja i napada na carinu i policajce koji su bili na dužnosti.”

13:15

Srbin iz Zvečana za portal Sputnik ispričao je svoje viđenje događaja: “Bilo je dramatično, strašno, ali uspjeli smo natjerati ROSU da se povuče. Dok su odlazili čula se i paljba, pucali su i bojevom municijom, vidio sam da je netko pao. Prije toga bacali su šok bombe, suzavac, ima naroda povrijeđenog od šok bombi, upravo stiže Hitna pomoć“, ispričao je u dahu.

12:45 Popović: Deseci Srba su ozlijeđeni

Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju Petar Petrović rekao je u direktnom obraćanju iz Vlade Srbije da su na Kosovu i Metohiji do sada deseci ozlijeđenih  Srba.

“Jutros u devet časova pod direktnim nalogom psihopate Aljbina Kurtija policajci iz južnog dela Kosovske Mitrovice zajedno sa pripadnicima ROSU koji su bili do zuba naoružani i opremljeni bojevom municijom, šok bombama, suzavcima, u oklopnim vozilima upali su ponovo na sjever Kosova i Metohije, točnije u Kosovsku Mitrovicu i u Zvečan. Ono što su sada već informacije jeste da imamo na desetke povrijeđenih naših ljudi i zbog ovako dramatične situacije, koju je prouzrokovao luđak Albin Kurti predsjednik Aleksandar Vučić hitno je otišao u Rašku, gdje će razgovarati sa Srbima s Kosova“, rekao je Petković u obraćanju iz Vlade Srbije.

12:00 Vučić ide na hitan sastanak

Poslije dramatičnih scena u Kosovskoj Mitrovici, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da će se hitno sastati s predstavnicima naroda na Kosovu.

11:50 Oglasila se premijerka Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić oglasila se nakon akcije kosovske policije u Kosovskoj Mitrovici.

“Pozivam međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR, da hitno reagiraju i zauzdaju Albina Kurtija. Situacija je više nego dramatična i ovo je posljednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila luđačka politika koju provodi Priština. Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku mjeru i dovodi nas na ivicu kaosa”, navela je Brnabić.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Daniel Radman/Foto: Wochit

Autor: