PUPOVAC SE ŽALIO MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI: Molim vas zaštitite nas od branitelja

31.08.2018. 20:18:34

Cijela drama koja se već danima odvija zbog Festivala ojkanja u Petrinji, ne samo da ne jenjava, već se dodatno zahuktava… Organizator tog festivala je, naime, srpsko kulturno društvo Prosvjeta, a sve je počelo odgađanjem susreta jer su gotovo svi izvođači otkazali sudjelovanje zbog, kako su naveli, dijela braniteljskih udruga s tog područja koji „ne žele taj prizvuk u gradu koji je u ratu devastiran i razaran”. Šprajc dolio “ulje na vatru” Ulje na vatru dolio je Zoran Šprajc koji je u svoju emisiju RTL Direkt doveo „zabranjene petrinjske ojkače”, kako bi javnost i sebe uvjerio kako u glazbi nema ništa sporno te kako je riječ o umjetničkom izražaju koji je čak i UNESCO zaštitio. Upravo ovoj organizaciji, točnije Odboru za zaštitu kulturnog naslijeđa UNESCO-a, za pomoć su se obratili dr. Mile Radović, predsjednik SKD-a Prosvjeta i prof. dr. Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a: Pismo UNESCO-u „Vođeni razumijevanjem da je svaka kultura zajedničko bogatstvo svijeta i da nijedna ne bi smjela biti sredstvo isključivanja ili diskriminacije, pogotovo ne one koje su rezultat stoljetnog zajedničkog  života obraćamo Vam se zbog pojava u našoj zemlji koje su suprotne ukupnim vrijednostima UN-a i vrijednostima UNESCO-a. Isključivanje iz zajedničkog kulturnog naslijeđa, diskriminacija po osnovi istoga nažalost se događa i na primjeru nematerijalnog kulturnog nasljeđa kao što je  tradicijsko narodno pjevanje – ojkanje”, navodi se na samom početku pisma objavljenog na stranicama SNV-a u kojem se temeljito, korak po korak, objašnjava kako pojedinci pokušavaju ugroziti održavanje festivala. „Takvo stanje eskaliralo je posljednjih dana, uoči održavanja trećeg Festivala ojkače, kada je na konferenciji za medije ojkača proglašena ‘simbolom zla i uništenja’, a Festival ‘festivalom nemoći i nepravde’. Organizatori ove konferencije te neumjesnih ispada i provokacija tokom održavanja Festivala proteklih godina su hrvatski ratni veterani i bivši borci te članovi udruga proisteklih iz rata od 1991.-1995., koji su javno izjavili da se Festival u Petrinji neće održavati dok su oni živi te da se on može održati samo u nekom od obližnjih sela koja su pretežno nastanjena pripadnicima srpske nacionalne manjine”, dio je pisma kojeg je zaprimio UNESCO od kojeg se vrlo otvoreno traži zaštita i pomoć: „Dužnost nam je da takva postupanja osudimo, te zajedničkim trudom osiguramo da se ona više ne ponavljaju. U tom smislu, obavještavamo i molimo sve koji su nadležni u ovoj stvari da pravovremeno reagiraju kako se ojkanje, ugrožena svjetska baština, ne bi dodatno i nepotrebno ugrožavalo. Pišemo Vam s vjerom da na ovom malom ali važnom primjeru možemo biti jači protiv onih koji su protiv kulture mira i protiv onih koji promoviraju kulturološku segregaciju”, zaključuju obraćanje Pupovac i Radović.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.