PUPOVČEVU SDSS-u PRIJETI MASNA KAZNA: Sve zbog 260 kuna! Olako shvatili zakon pa bi sada mogli ispaštati

28.07.2021. 16:10:00

U Hrvatskoj je na izborima sudjelovalo 185 političkih stranaka. Obećavali su red i transparentsnot, a sada se pokazalo da se pola njih samih ne drže istog.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), više od polovice političkih stranaka nije ispunilo zakonsku obvezu i nije u roku, odnosno nije uopće, dostavilo izvješće o donacijama koje su primile u prvih šest mjeseci ove godine, pa im prijete novčane kazne.

Točnije, od 185 stranaka, njih 88 nije u zadanom roku, do 15. srpnja dostavilo Državnome izbornom povjerenstvu (DIP) spomenuto izvješće, dok je 11 stranaka to učinilo izvan roka.

Problematičan i SDSS

Radi se uglavnom o strankama koje su slabo poznate široj javnosti, a najpoznatije među njima su one zastupljene u Hrvatskom saboru – Glas i SDSS.

Stranka Glas Anke Mrak Taritaš u skupini je stranaka koje uopće nisu predale izvješće o donacijama unosom u DIP-ov informacijski sustav za nadzor financiranja. U toj su skupini i Demokrati, stranka nekadašnjeg SDP-ovog ministra Miranda Mrsića, niz pravaških i umirovljeničkih stranaka, pa OraH, Hrvatski laburisti, Živi zid, Stranka Ivana Pernara

Među strankama koje su polugodišnje izvješće predale nakon 15. srpnja su SDSS Milorada Pupovca, potom Demokratski savez Srba, Pametno za Split i Dalmaciju, Projekt Domovina, stranka koja je u politički život zakoračila po imenom “U ime obitelji – projekt Domovina”.

Masne kazne

Hrvatska stranka svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca, javnosti poznata po tome što je Hrvatskoj na posljednjim izborima za predsjednika države imala kandidata, Nedjeljka Babića.

Zbog navedenih propusta sve te stranke mogle bi se naći u financijskim problemima jer zakon jasno kaže da će se stranka koja u propisanom roku i na propisani način ne dostavi DIP-u izvješće o donacijama koje je primila u prvih šest mjeseci odnosno obavijest da ih nije primila kazniti iznosom od 10 tisuća do čak 100 tisuća kuna.

Ta kazna prijeti i strankama koje u prvih šest mjeseci nisu imale donacija, ali o tome nisu izvijestile DIP.

Pupovcu samo 260 kuna

Predana izvješća su pokazala kako su od donatora najviše dobili HDZ (1, 9 milijuna), stranka pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (1, 7 milijuna) i SDP (oko 1, 1 milijun kuna).

Po dobivenim donacijama slijedi NL Ivana Penave (195.000 kuna), pa Fokus koji je od donatora dobio nešto više od 100.000 kuna.

Pupovčev SDSS od donatora je dobio samo 260 kuna, dok su bez njih bili Hrvatska konzervativna stranka i Glavašev HDSSB.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.