Pusićka izjavom bacila bombu među branitelje! Je li trebala 'pregristi jezik'?

27.02.2014. 09:22:49

1_229929

"Ona je elitista bez osjećaja za ljude iz Domovinskog rata jer nitko od njenih bližih nije sudjelovao u ratu. Prema tome, nema ona pojma kako se osjeća mali čovjek i zato bi se trebala kloniti ovakvih izjava i procjena" kazao je predsjednik zagrebačke HVIDRA-e, Mirko Ljubičić Šveps.

Branitelji kojima su po treći put snižene mirovine, snižen je i prag tolerancije na uvredljive izjave i konstatacije kojih na našoj političkoj sceni ne nedostaje. Smatraju i da je Vesna Pusić trebala "pregristi jezik" prije negoli je nakon štrajka sindikata izjavila:

"Ne bojim se socijalnih nemira jer situacija u Hrvatskoj nije ni blizu takva da bi izazivala nemire. Ona (situacija) izaziva socijalni dijalog, a to je odgovornost i Vlade i opozicije kao suodgovorne za korištenje hrvatskih institucija za rješavanje svih problema. Do socijalnih nemira neće doći jer bi to bila reakcija koja nije primjerena ni situaciji niti rješavanju problema s kojima se suočavamo".

Pusićkin zaključak kako "situacija nije ni blizu da bi izazvala nemire" ozbiljno prkosi izjavi Josipa Đakića, predsjednika Zajednice županijskih zajednica udruga HVIDR-e koji je kazao kako uopće ne isključuje mogućnost masovnih braniteljskih prosvjeda, a vezanih uz snižavanje mirovina. Istupi Vesne Pusić nisu ni ostale branitelje ostavile ravnodušnim pa je tako predsjednik zagrebačke HVIDRA-e Mirko Ljubičić Šveps reagirao burno:

- Ne znam uopće koliko joj je za zamjeriti. Ona ne zna kako je to voziti se u tramvaju, boriti se s režijama i biti dio naroda. Ona je elitista bez osjećaja za ljude iz Domovinskog rata jer nitko od njenih bližih nije sudjelovao u ratu. Prema tome, nema ona pojma kako se osjeća mali čovjek i zato bi se trebala kloniti ovakvih izjava i procjena – kazao je Šveps.

Vesna Pusić uistinu treba porazmisliti što joj ovakve provokativne izjave mogu donijeti. Braniteljska populacija koja u Hrvatskoj nije mala, već je nekoliko puta osjetila nepravdu na svojoj koži. Prvi su kad se radi o rezanjima troškova, na njima se štedi iako je riječ o stvarateljima neovisnosti Hrvatske. Izuzev materijalnog "kažnjavanja", branitelji i Domovinski rat odavno su stavke kojima se ne diče, naziva ih se "povlaštenima" i oduzimanjem skrbi trpa u socijalnu kategoriju. Vesna Pusić nakon što je u posjeti Beogradu izjednačila Hrvate i Srbe za Domovinski rat, sada procjenom o nemirima "za koje nema osnove" baca žižak u osjetljivu, braniteljsku skupinu koja ionako već godinama ključa.

Ilija Vučemilović Šimunić, predsjednik Zbora veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, koji je u emisiji Oluja javno pozvao "sve branitelje da se opet stave na raspolaganje", ovaj put komentirao je u malo pomirljivijem, ali i ciničnijem tonu:

- Napišite da sam ja običan, mali dragovoljac, hrvatski branitelj, kojem nije problem odricanje za boljitak države. Ali, očekujem da se konačno počnu odricati i političke elite. Moraju shvatiti da branitelj s 5.000 kuna mirovine hrani obitelj, plaća režije i bori se kao i svaki drugi građanin. Isto tako, treba naglasiti da veliki broj branitelja nije u mirovini. Mi smo se odrekli najboljih godina, odrekli smo se mladosti... Prema tome, vlastima ne bi trebao biti problem odreći se luksuza i poslušati bilo naroda. Ali, vlast je prolazna a neke činjenice trajne. A to je da neće rušiti državu oni koji su je gradili. Toga se ne treba bojati – kazao je Vučemilović.

Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.