RADMAN NA SUDU S BUJANCEM: Tuži nakladnika ’Bujice’ i traži 90 000 kuna zbog povrede časti i ugleda!

29.04.2016. 13:14:10

Bujanec je izjavio da su tvrdnje iznesene u njegovim emisijama bile temeljene na već objavljenim informacijama u novinama i na portalima. Bivši glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman tužbom je zatražio 90 000 kuna od tvrtke OAR, nakladnika Osječke televizije koja prikazuje emisiju “Bujica” Velimira Bujanca, zbog “niza neprovjerenih i neistinitih informacija i uvredljivih objeda” kojima su mu, prema njegovu mišljenju, povrijeđeni dostojanstvo, čast i ugled, piše Večernji list. Ročište se pred Općinskim sudom održava sljedeći tjedan, a Bujanec kao urednik i voditelj prošlogodišnjih “Bujica” “potpuno neprofesionalno i suprotno pravilima novinarske struke nije obavijestio tužitelja o temama o kojima će se raspravljati” te od Radmana nije zatražio očitovanje provjere točnosti informacija iznesenih u emisijama. Kako piše Večernji, u tužbi se navode i tvrdnje iznesene u Bujici da je “Radman utjecao na program HRT-a tako da je susret predsjednice Kolinde Grabar Kitarović bio sramotno marginaliziran dok se s druge strane plaća skupi satelit za prilog o Emilu Tedeschiju, prijatelju i financijeru Zorana Milanovića”, kao i da postoji “Radmanova Huda Jama” i da je na HRT-u davao “seksizmom motivirane otkaze Silviji Žužul, Hloverki Novak Srzić, Nadi Prkačin i Karolini Vidović Krišto”. Radman smatra da je ocrnjen i izjavama iznesenim u Bujici koje sugeriraju da je bio “pijun političara, koji nije bio sposoban biti glavni ravnatelj HRT-a, ali i da je kriminalac, sadist, masovni likvidator te seksist”. Osim Bujanca, Radman smatra da su ga uvrijedili i neke osobe koje su gostovale u njegovim emisijama. Bujanec je na tužbu odgovorio da je Radman javna osoba te da je bio javni dužnosnik “zbog čega je bio i ostat će predmet kritičkog preispitivanja javnosti za ispravnost i urednost obavljanja njegove službe. Ističe se i da nakladnik ne odgovara za štetu ako je objavljena informacijama utemeljena na točnim činjenicama, odnosno na činjenicama za koje je autor imao osnovani razlog posumnjati da su točne i da je poduzeo sve mjere za provjeru njihove točnosti.” Dodao je i da su tvrdnje iznesene u njegovim emisijama bile temeljene na već objavljenim informacijama u novinama i na portalima.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.