Rafaelić u Globusu: Zorica Gregurić vrišti i prekida druge dok govore

12.04.2017. 11:14:17

V.D. RAVNATELJA HAVC-A Jakov Sedlar me je u nekoliko navrata napadao, no ja sam odlučio na to ne uzvraćati. Sedlar nastupa s političkih pozicija, a ja ne, poručio je Daniel Rafaelić Upravno vijeće HAVC-a u četvrtak bi na sjednici trebalo otvoriti omotnice pristigle na natječaj za novog ravnatelja. Nakon provjere odgovaraju li prijave uvjetima natječaja, Upravno vijeće ima rok od 45 dana kako bi obavilo intervju s kandidatima i odlučilo o čelnom čovjeku HAVC-a. Među kandidatima je i sadašnji v.d. ravnatelja Daniel Rafaelić, koji se u intervjuu za Globus osvrnuo na djelovanje redatelja Jakova Sedlara i Zorice Gregurić iz Koordinacije udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Sedlar me napadao, ja njega neću Rafaelić podsjeća kako je Jakov Sedlar bio ključna figura hrvatske kinematografije 90-ih. "On je mene u nekoliko navrata napadao, no ja sam odlučio na to ne uzvraćati. Sedlar nastupa s političkih pozicija, a ja ne", rekao je Rafaelić. Veže ih, kaže, prijateljstvo s Enom Begović i "iz poštovanja prema njoj" ne želi ništa loše govoriti o njemu. "Sedlar je napravio neke dobre stvari u našoj kinematogradiji, što mu zajednica nikada nije priznala. No, tu je vjerojatno dijelom i sam sebi kriv. Tu prvenstveno mislim na dokumentarac 'Jeste li bili u Zagrebu gospodine Lumiere' s početka 80-ih u kojem su arhivske snimke Zagreba kakve do tada nismo vidjeli. Ja uvijek spominjem i njegov dokumentarac o Miji Čorak Slavenskoj - što, zapravo, nikoga nije briga. Čovjek je otišao u L.A. i snimio ju je, živu. Meni je to dovoljno. Doista se nemam potrebu ni s kim u javnosti obračunavati", dodao je Rafaelić. Gregurić u meni izaziva nelagodu Komentirao je i Zoricu Gregurić koja je često bila kritična prema HAVC-u. "Meni je način izražavanja mišljenja Zorice Gregurić uvijek bio stran: vrištanje, prekidanje drugih dok govore - to u meni izaziva nelagodu". Bio je, kaže, u kinu Europa na predstavljanju inicijative "Puk'o nam je film". "Bilo je strašno slušati kada iz publike krene arlaukanje. To me podsjetilo na vremena o kojima sam pisao svoju prvu knjigu (Kinematografija u NDH op.a), to se tada tako radilo", kazao je Daniel Rafaelić u intervjuu za Globus.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.