Ratni veterani blokirali sve ceste: 'Vučiću, nećeš proći'

09.09.2018. 11:40:15

Beogradski mediji javljaju da su ceste blokirane građevinskim strojevima i kamionima, rasutim balvanima, a broj zapreka i blokiranih prilaza Banjama se povećava. Veterani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK-UČK) blokirali su sve prilazne ceste selu Banje u namjeri da onemoguće dolazak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u to naselje južno od rijeke Ibar, gdje među većinskim Albancima živi oko 300 Srba, pa je kosovska vlada posjet otkazala iz sigurnosnih razloga. "To govori da oni boluju od istih bolesti od kojih smo mi bolovali, nadam se da ćemo mi biti u stanju sebe da izliječimo i da mnogo pametnijim sredstvima, riječima, razgovorom, snažnom ekonomijom, pameću, a ne oružjem rješavamo stvari", izjavio je predsjednik Srbije komentirajući blokadu svih ulaza prilikom posjete KBC Kosovska Mitrovica. "Nikada nisam bio fasciniran nečijom mržnjom" te dodaje "Još sam snažnije opredijeljen i za očuvanje mira, ali i za očuvanje i srpskih institucija i srpskog naroda na KiM". "Borit ću se još snažnije i znam, bez obzira na mnogo sumnji, mnogo ružno izgovorenih riječi, znam da dobro znate koliko se borimo i za vas i za nas, vašu i našu djecu i za vašu i našu Srbiju. Hvala vam na toj podršci na tom povjerenju",  zaključuje Vučić. Prema posljednjim izvješćima, Vučić je unatoč otkazivanju drugog dana posjeta Kosovu krenuo prema selu. Beogradski mediji javljaju da su ceste blokirane građevinskim strojevima i kamionima, rasutim balvanima, a broj zapreka i blokiranih prilaza Banjama se povećava, dok pojedini reporteri javljaju da prosvjednici pale automobilske gume te da se na terenu čuju i rafali. Vučić je na vijest o zaprekama rekao da se stvari trebaju "rješavati riječima i pameću, a ne oružjem" i da će se on "još snažnije boriti za mir i zaštitu Srba na Kosovu". Kazao je kako će ipak pokušati okolnim cestama stići u Banje, a novinarima iz srpskih medija preporučio da ga ne prate. RTS je javio kako su ceste prema Banjama blokirane na pet mjesta i da iza tih prosvjeda stoji predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli. Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je da su "sad na ispitu KFOR i Kosovska policijska služba (KPS) jer je njihov posao da zaštite Vučića tijekom posjeta Kosovu. Hina/vecernji.hr  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.