Razgovor s prof. dr. sc. Josipom Jurčevićem

12.10.2014. 11:29:03

Poštovani prof. Jurčeviću, pred koji dan predsjednik dr. Ivo Josipović Vas i prof. dr. Zdravka Tomca na jednoj je narodnoj veselici proglasio „luđacima" i „bolesnicima" jer ste ga optužili za veleizdaju. Kako komentirate taj postupak predsjednika države? Primitivna i naglašeno nekontrolirana izjava I. Josipovića višestruko je znakovita, kako na razini njegove osobnosti i profesionalnog statusa, tako i na razini iznimno važnog i moćnog državnog položaja na kojem se nalazi i kojega pod svaku cijenu nastoji zadržati. Posebno je zanimljivo što je izjavu dao tijekom svoje predsjedničke predkampanje, u trenutku kada se družio s građanima nastojeći ih namamiti da ga ponovno izaberu na najmoćniji položaj u državi.
Strukture Javno je najvažnije suočiti se s problemom i pitanjima kakve su to društvene okolnosti u kojima takva osobnost može postati predsjednik države, te koje su posljedice. Odgovori su očigledni promatrajući katastrofalno stanje u koje je dovedeno hrvatsko društvo i hrvatska država. Ivo Josipović je tipični predstavnik asocijalne i anacionalne strukture koja je duhovno i materijalno opustošila Hrvatsku.
Josipović je – neznajući kako bi se obranio od argumentiranih optužbi za veleizdaju - još jedanput pokazao svoj krajnje problematičan, odnosno devijantan psihološki profil. O profilu takve osobnosti postoji brojna znanstvena literatura, te ovom prigodom ne treba to obrazlagati. U svakom slučaju, postupanje I. Josipovića nespojivo je s titulom sveučilišnog profesora i osobom koja obavlja bilo koju javnu dužnost, a pogotovo dužnost predsjednika države. Međutim, javno je najvažnije suočiti se s problemom i pitanjima kakve su to društvene okolnosti u kojima takva osobnost može postati predsjednik države, te koje su posljedice. Odgovori su očigledni promatrajući katastrofalno stanje u koje je dovedeno hrvatsko društvo i hrvatska država. Ivo Josipović je tipični predstavnik asocijalne i anacionalne strukture koja je duhovno i materijalno opustošila Hrvatsku. Kratko satirički kazano, sramotna izjava I. Josipovića može biti društveno veoma korisna ako pridonese tome da hrvatski građani ubuduće ne daju svoje dragocjene biračke glasove Josipoviću i njegovoj strukturi. U protivnom bit ćemo odgovorni za pretvaranje Hrvatske u umobolnicu.

Protuhrvatska djelatnost Ive Josipovića

Iz kojih ste razloga Ivu Josipovića proglasili veleizdajnikom? Na prvoj sjednici Predsjedništvo Hrvatskog nacionalnog etičkog suda jednoglasno smo prihvatili pojedinačne optužnice za veleizdaje koje su počinili Josipović, S. Mesić, V. Pusić i M. Pupovac. U pripremi su i optužnice protiv drugih osoba koje su neetičkim postupanjem teško zlorabile svoje moćne položaje nanoseći goleme štete hrvatskom društvu. HNES se bavi etičkom dimenzijom odgovornosti, a na nadležnim državnim tijelima je utvrđivanje pravnih i drugačijih oblika odgovornosti. Josipović je najteže veleizdaje hrvatskih nacionalnih interesa počinio u svojem predsjedničkom mandatu, kad je instituciju predjednika države i predsjednički ured pretvorio u glavno žarište velikosrbijanskih i drugih protuhrvatskih interesa, te je proširio i produbio ponor koji je stvorio njegov prethodnik S. Mesić. No, protuhrvatska djelatnost I. Josipovića proteže se i na razdoblje prije nego je zauzeo predsjednički položaj, kada je unutar hrvatskih državnih institucija služio tzv. Haaškoj mreži, naročito Tužiteljstvu Haškog tribunala.
Veleizdaja Josipović je najteže veleizdaje hrvatskih nacionalnih interesa počinio u svojem predsjedničkom mandatu, kad je instituciju predjednika države i predsjednički ured pretvorio u glavno žarište velikosrbijanskih i drugih protuhrvatskih interesa, te je proširio i produbio ponor koji je stvorio njegov prethodnik S. Mesić.
Može se reći da mu je protuhrvatska djelatnost i omogućila zauzimanje predsjeničkog položaja, a isti interesi grčevito nastoje Josipoviću priskrbiti i drugi mandat. Ta grečvitost se prepoznaje i u najprimitivnijoj stigmatizaciji i neutralizaciji svakog i svega što stane na put Josipoviću i interesima koje on predstavlja.

Dejan Jović: dragocjen protuhrvatski proizvod

Komentar smjene glavnog analitičara dr. Dejana Jovića? Jović nedavno nije rekao ništa novoga, zbog čega je navodno smjenjen. Odnosno, on već godinama javno piše i govori ista i veoma jasna protuhrvatska stajališta, koja su istovremeno i temelj politike Predsjednika RH Ive Josipovića. Prema tome, Jović zapravo nije smijenjen, nego je samo zarotiran, tj. kao figura će biti premješten na neki novi položaj s kojeg će moći nastaviti svoje veoma dugotrajno, sustavno i uspješno protuhrvatsko djelovanje. Sjećam se da su još u vrijeme bivše Jugoslavije protuhrvatski interesi započeli intenzivno javno reklamirati nadprosječnu perspektivnost omladinca Dejana Jovića. Raspadom Jugoslavije konačno oblikovanje i inicijacija Jovića dovršena je u Londonu, te je potom instaliran u hrvatske državne institucije, u kojima već godinama kruži i nesmetano sudjeluje u tkanju protuhrvatske mreže i politike. Isti interesi su na Pantovčak doveli Josipovića, Jovića i ostale.
Jović Sjećam se da su još u vrijeme bivše Jugoslavije protuhrvatski interesi započeli intenzivno javno reklamirati nadprosječnu perspektivnost omladinca Dejana Jovića. Raspadom Jugoslavije konačno oblikovanje i inicijacija Jovića dovršena je u Londonu, te je potom instaliran u hrvatske državne institucije, u kojima već godinama kruži i nesmetano sudjeluje u tkanju protuhrvatske mreže i politike. Isti interesi su na Pantovčak doveli Josipovića, Jovića i ostale.
Sada su procijenili da Jović može biti minus u kampanji Josipovića, pa je raspoređen na neki drugi za njih korisniji položaj. Prema tome, Dejan Jović je dragocjen protuhrvatski proizvod, a u hrvatskim institucijama većinu moći imaju njemu slični, te se ne treba nimalo brinuti za nastavak njegova lagodnog života na teret hrvatskih poreznih obveznika.

Predsjednički izbori

Kako komentirate izglede drugih do sada spominjanih predsjedničkih kandidata, posebno HDZ-ove kandidatkinje gospođe Kolinde Grabar Kitarović i prof. dr. Milana Kujundžića? Josipović je u dosadašnjem mandatu sjajno odradio svoj protuhrvatski posao. Stoga je cijela dosadašnja medijska, tj. specijalnoratovska igra o narednim izborima za predsjednika RH postavljena na način da se Josipoviću omogući još jedan mandat i nastavak razaralačkog djelovanja. Na isti manipulacijski način se igralo i mjesecima prije prošlih predsjedničkih izbora. I tako je Josipović izabran. Sada je odnos institucijskih snaga u Hrvatskoj tako nepovoljno posložen da je Josipović, nažalost, uvjerljivi favorit i ovih izbora. Pred izbori trojka I upravo zbog toga što hrvatski interesi na ovim predsjedničkim izborima stoje puno lošije nego na prošlima, glavni realni cilj hrvatskih interesa treba biti da Josipović ne produži svoj mandat. Sukladno tome, ne želim se upuštati u raščlanjivanje veoma složenih interesa koji su iza ili pored gospođe Grabar Kitarović, ili iza gospodina Kujundžića, ili drugih koji će se još kandidirati, nego želim naglasiti kako bi bilo i za Hrvatsku i za njih korisno da se što bolje prepozna ova nepovoljna situacija te da svi protujosipovićevski kandidati pronađu neki zajednički način s kojim bi se uspješnije suprotstavili naglašeno povlaštenom i štetnom Josipoviću.
Važnost Iznimno su goleme ustavne ovlasti i položaj te stvarni utjecaj institucije predsjednika RH. Osim što predsjednik države ima izravnu kadrovsku moć nad vojskom, sigurnosnim službama i vanjskim poslovima, on je prema Ustavu odgovoran za funkcioniranje cijelog državnog institucijskog sustava. Kad se to spoji s drugim predsjedničkim zakonskim ovlastima (primjerice prema Vladi RH i Saboru), te još više s golemim utjecajem koji predsjedniku daju javni istupi, onda pravi hrvatski predsjednik može biti ključan za poticanje i provedbu svih narednih i nužnih promjena u Hrvatskoj, uključujući parlamentarne i lokalne izbore.
Primjerice, poučno je kako su Kujundžić i Savez za Hrvatsku bili medijski potpuno diskriminirani do prije desetak dana. Međutim, budući gospođa Grabar Kitarović sve ozbiljnije ugrožava izborne izglede Josipovića, najedanput su mediji Josipovićeve strukture – HRT, Večernji i neki drugi – otvorili golemi medijski prostor Kujundžiću i u igru uveli A. Đapića, te će nastojati svojim narednim i protuzakonitim inženjeringom uzdizati Josipovića i saplitati ostale kandidate. Tek ako ovo jasno prepoznaju i uvaže predsjednički kandidati te uspiju to prenijeti do birača, tada se otvara mogućnost izborne pobjede nad Josipovićem i nejgovima.

Važnost predsjedničkih izbora

Koliko su prema Vašem mišljenju predsjednički izbori važni za kasnije osvajanje parlamentarnih izbora i za stvarni zaokret u hrvatskoj politici? Iznimno su goleme ustavne ovlasti i položaj te stvarni utjecaj institucije predsjednika RH. Osim što predsjednik države ima izravnu kadrovsku moć nad vojskom, sigurnosnim službama i vanjskim poslovima, on je prema Ustavu odgovoran za funkcioniranje cijelog državnog institucijskog sustava. Kad se to spoji s drugim predsjedničkim zakonskim ovlastima (primjerice prema Vladi RH i Saboru), te još više s golemim utjecajem koji predsjedniku daju javni istupi, onda pravi hrvatski predsjednik može biti ključan za poticanje i provedbu svih narednih i nužnih promjena u Hrvatskoj, uključujući parlamentarne i lokalne izbore.

Referendum za promjenu izbornog zakonodavstva

Kako komentirate sva događanja vezana uz prijedlog referenduma za promjenu izbornog zakonodavstva? Više godina prije raspada bivše Jugoslavije komunistička struktura u Hrvatskoj se svestrano i temeljito pripremala za očuvanje svoje moći i nakon velikih promjena koje su se tada jasno prepoznavale u svim europskim komunističkim državama. Jedan od bitnih instrumenata za tranziciju i održavanje njihove moći u novim okolnostima predstavlja i izborno zakonodavstvo, koje – vidimo iz iskustva u Hrvatskoj – onemogućava demokratizaciju i urušava bilo koji oblik zajedništva. zuds Stoga, smatram da treba načelno podržavati svako poboljšavanje izbornog zakonodavstva. Nažalost, svi dosadašnji pokušaji promjena načina vladanja u Hrvatskoj su propadali, zbog niza razloga. U osnovi, razumljivo je što stare strukture i modeli pružaju sve vrste otpora promjenama koje bi ih detronizirale. Ali, nije jednostavno razumjeti da većina koja želi i hoće promjene ne pronalazi put k njihovu izvođenju.
Referendum Veći broj udruga i inicijativa se pripremao za organiziranje referenduma, no – zbog niza razloga, koje ovdje neću nabrajati - nije ostvarena ni osnovna suradnja, kako među izravno zainteresiranim udrugama, tako ni u širim društvenim slojevima i organizacijama: od stranaka i sindikata do vjerskih zajednica.
U svemu tome, u dosadašnjih četvrt stoljeća u Hrvatskoj, ima puno prijetvornosti, laži, egomanije, neznanja, neodgovornosti i nesustavnosti. Toj sudbini nije izmakao ni ovaj referendumski pokušaj, te je stoga nažalost upitna njegova sudbina. Ponajprije, veći broj udruga i inicijativa se pripremao za organiziranje referenduma, no – zbog niza razloga, koje ovdje neću nabrajati - nije ostvarena ni osnovna suradnja, kako među izravno zainteresiranim udrugama, tako ni u širim društvenim slojevima i organizacijama: od stranaka i sindikata do vjerskih zajednica. Čak je i sam sadržaj referenduma otvorio ozbiljne dvojbe, koje su bitno pridonijele podjelama i suzdržanostima među svim organizacijama i građanima koji hoće promjene. Ponajprije, namjesto da se ponudi ili cjeloviti objektivizirani model promjena ili samo jedno nesporno pitanje o preferencijalnom glasovanju, nadrobilo se nekonzistentnih detalja koji su s razlogom pobuđivali sumnje i kritike. Primjerice, jedan od važnijih prigovora je zbog čega se u tom spletu nekonzistentnosti referendumskih pitanja izostavila radikalna diskriminacija hrvatskih državljana koji borave izvan Hrvatske.

Rat sviju protiv svih

Kako gledate na trenutna preslagivanja na lijevom i desnom spektru političke scene? U moru neznanja u Hrvatskoj održava se i potpuno zastarjeli način političkog i drugačijeg crno-bijelog mjerenja i sukobljavanja. Drugi problem je što se čak ni ovi zastarjeli kriteriji ne mogu objektivno primjenjivati u hrvatskom političkom životu, jer su stranke izvan bilo kakvih standarda, kriterija i pravila, tj. potpuno su neprofilirane svjetonazorski, politički, kadrovski i pragmatički.
Rat Budući se, prema svim stručnim hrvatskim i međunarodnim procjenama, s ovakvim načinom upravljanja Hrvatskom ne nazire ni mogućnost izlaska Hrvatske iz sveopće krize, na sljedećim parlamentarnim izborima očekuje nas najveći kaos. U bitkama za osobne, klanovske i stranačke interese biti će to rat sviju protiv svih. U bitkama za osobne položaje u vlasti lomit će se sve preostale međuljudske i grupaško-koalicijske moralne i pravne poveznice.
Primjerice, u tome partitokratskom divljaštvu u Hrvatskoj, tzv. lijeva stranka SDP, koja bi trebala biti pretežito socijalne orjentacije, izdala je do sada najviše socijalnih interesa. S druge strane, tzv. desna stranka HDZ, koja bi trebala biti pretežito nacionalne orijentacije, izdala je do sada najviše nacionalnih interesa. Budući se, prema svim stručnim hrvatskim i međunarodnim procjenama, s ovakvim načinom upravljanja Hrvatskom ne nazire ni mogućnost izlaska Hrvatske iz sveopće krize, na sljedećim parlamentarnim izborima očekuje nas najveći kaos. U bitkama za osobne, klanovske i stranačke interese biti će to rat sviju protiv svih. U bitkama za osobne položaje u vlasti lomit će se sve preostale međuljudske i grupaško-koalicijske moralne i pravne poveznice. Ovo se jasno prepoznaje u nedavnim postsanaderovskim lomovima u HDZ-u, sadašnjim lomovima u vladajućima SDP-u, HNS-u i IDS-u, kao i u marginalnom novom Hrastu. Izgleda da je u političkom životu suvremene Hrvatske nastupilo stanje koje je enjgleski filozof T. Hobes prije nekoliko stoljeca nazvao predcivilizacijskim, a kojem je glavno oblilježja da je čovjek čovjeku vuk. Autor: Davor Dijanović / HKV

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.