REAKCIJA NA POVORKU PONOSA Peternel poručio gay zajednici da nikada neće posvajati djecu

10.06.2019. 14:05:25

ODGOVOR NA ODGOVOR Ne stišavaju se reakcije na subotnju Povorku ponosa u Zagrebu. Nakon što je bivši potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Igor Peternel na Facebooku iskazao  ogorčenje zbog održavanja povorke i postavio niz pitanja o pravima koje traži gay zajednica, dobio je odgovore na svoja pitanja. Nakon što je pročitao odgovore komentatorsko-blogerskog portala liberal.hr ponovno se oglasio. Bivši potpredsjednik HHO-a Igor Peternel u subotu je na Facebooku objavio niz pitanja koja se tiču održane Povorke ponosa u Zagrebu. Upitao je koja to prava gay zajednica još traži. "Što se treba još učiniti? Homoseksualce osloboditi plaćanja poreza? Dati im besplatno dopunsko zdravstveno? Rezervirati za njih mjesta u tramvajima? Kvote na izbornim listama za Sabor? Dva resora u svakoj Vladi? Povlaštene parkirne karte? Oduzeti meni pravo da ovo napišem? Što sve? Bas bih volio to znati! Da konačno ugodimo i riješimo taj problem jednom zauvijek!"

Na svoja pitanja dobio je odgovor na portalu liberal.hr. U tekstu glavni urednik portala Mario Nakić konstatira da je "žalosno da netko tko je obnašao visoku funkciju u jednoj organizaciji koja bi se trebala baviti ljudskim pravima očito ne poznaje hrvatske zakone ili se možda pravi da ih ne zna, ali u tom slučaju stvar je još gora jer otkriva zločestoću iza ovakvih ispada." Navodi i da ne može govoriti u ime homoseksualaca, ali želi za početak ravnopravnost i jednakost pred zakonom. "Zašto istospolni parovi u SAD-u, Kanadi, Austriji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Australiji, Švedskoj, Francuskoj, Novom Zelandu i mnogim drugim zapadnim zemljama imaju pravo na brak kao i svi ostali, a u Hrvatskoj ne? Tko je 'zaštićen' time što su istospolni parovi u ovoj državi tretirani kao parovi drugog reda?', piše Nakić. Dodaje i da je paradoks što osoba homoseksualne orijentacije, koja nije registrirana u životnom partnerstvu, može udomiti nezbrinuto dijete kao i bilo tko drugi, ali onog trenutka kad uđe u istospolno partnerstvo gubi to pravo. "Je li zahtjev za ravnopravnošću danas toliki grijeh? Je li to postalo nešto čudno i bolesno? I kako zahtjev za ravnopravnošću može uopće nekoga toliko naljutiti?", pita se Nakić. Zaključuje i da bi gospodin Peternel u nekom prošlom vremenu "prosvjede za ravnopravnost žena, dok one nisu imale ni pravo glasa ni imovinska prava u braku, vjerojatno komentirao riječima: 'Koja to prava traže? Što sad hoće?'" Po njegovoj procjeni "za 10-ak godina ćete se naviknuti da je to samo još jedna normalna pojava u društvu, baš poput Hoda za život. Razlika je samo u tome što ovaj hod nije za ukidanje osobnih sloboda", napisao je Nakić. Nakon ovih pojašnjenja Peternel se ponovno oglasio na Facebooku. 'Gospodi liberalima', kako ih je nazvao, odgovara da prouče ono za što se zalaže kad ulaze s njim u polemika. "Dakle, zalagao sam se za priznavanje prava homoseksualnim parovima u smislu nasljedno-imovinskih problema i u tom dijelu za izjednačavanje s bračnom zajednicom. Na kraju ste i dobili vrlo progresivan zakon koji regulira LGTB zajednice! Uvijek se trudim zalagati za logične i pravedne stvari u okvirima ustava i zakona! Vi tražite posvajanje djece!! Gospodo, to ne ide i neće ići jer djeca nisu objekti preko kojih ćete zadovoljavati svoja 'prava' već subjekti čija su prava prioritetna!", napisao je Peternel. Dodaje i da se u pristojnim državama poštuje Ustav. "U Hrvatskoj je proveden ustavni referendum na kojem se ogromna većina građana izjasnila o ustavnoj definiciji braka. I ograničili su ga na muškarca i ženu!" Objavu Peternel zaključuje sljedećim riječima: "Na kraju, pomirite se s realnošću - sve dok ne uvjerite građane da ponovo promijene ustav, djecu posvajati nećete! Točka!"

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.