REAKCIJA SVIJETA 'Užasni prizori Notre Dame u plamenu izazivaju bol'; oglasio se i Vatikan

16.04.2019. 07:42:46

Katedrala Notre Dame pripada cijelom čovječanstvu, koji tužan prizor i užas gledati je u plamenu, poručio je u ponedjeljak predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker dok iz cijelog svijeta pristižu poruke tuge, nevjerice i suosjećanja. "Iz minute u minutu pratim požar na pariškoj Notre Dame. Notre Dame pripada čitavom čovječanstvu. Ona je inspirirala toliko pisaca, slikara, filozofa, toliko posjetitelja iz svih dijelova svijeta. Koji tužan prizor. Koji užas. Suosjećam s francuskim narodom", kaže se u priopćenju predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera. I predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk ističe da Notre Dame pripada cijeloj Europi. "Svi danas suosjećamo s Parizom", poručio je Tusk. "Užasni prizori Notre Dame u plamenu izazivaju bol. Notre-Dame je simbol Francuske i europske kulture. U mislima smo s našim francuskim prijateljima", poručio je glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel. Povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides poručuje da je Mehanizam civilne zaštite EU-a spreman pružiti potporu. "U kontaktu sam s francuskim vlastima. Mehanizam civilne zaštite EU-a spreman pružiti potporu", poručuje Stylianides i izražava solidarnost s Francuskom i svima pogođenim ovom tragedijom. Parišku katedralu Notre Dame zahvatio je veliki požar u ponedjeljak u kojemu se urušilo krovište i vrh tornja te znamenitosti stare 850 godina. Vatikan je izrazio "nevjericu i tugu" zbog požara koji pustoši parišku katedralu, "simbol kršćanstva u Francuskoj i u svijetu", prenosi agencija AFP. "Naše misli su s francuskim katolicima i stanovnicima Pariza. Molimo se za vatrogasce i sve one koji poduzimaju sve što je u njihovoj moći u toj dramatičnoj situaciji", dodao je glasnogovornik Vatikana u priopćenju. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres objavio je na Twitteru da je "užasnut snimkama požara u pariškoj katedrali, jedinstvenom dragulju svjetske baštine". Britanska premijerka Theresa May napisala je na Twitteru da su "njezine misli s francuskim narodom i službama koje se bore protiv strašnog požara katedrale Notre Dame". Francuski predsjednik Emmanuel Macron je došao na mjesto požara i izjavio da je "požar tog monumentalnog zdanja nacionalna katastrofa". Nakon toga je otišao na sastanak u sjedište policije. Glasnogovornik vatrogasne službe je rekao da će sljedećih nekoliko sati biti ključno za obuzdavanje vatre. "Spašavanje katedrale Notre Dame nije sigurno, iako je mobilizirano oko 400 vatrogasaca", rekao je državni tajnik za unutarnje poslove Laurent Nunez. "Nismo sigurni da ćemo moći zaustaviti širenje požara", kazao je zapovjednik pariških vatrogasaca Jean-Claude Gallet.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.