Reakcije na skidanje dvojezičnih ploča, Penava, Leko i Borković

23.09.2014. 18:13:37

VUKOVAR- Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, komentirajući današnje skidanje dvojezičnih ploča, ocijenio je kako je "potez koji je Vlada povukla postavljajući dvojezične ploče loš za Hrvatsku, a i za grad Vukovar" , predsjednik Sabora Josip Leko istaknuo kako se moramo boriti da u hrvatskome društvu vrijede demokratski standardi, a Branko Borković da bez razgovora i tolerancije neće biti moguće riješiti probleme u Vukovaru. "Od Vukovara se stalno pravi grad slučaj. Volio bih kada bi se fokusirali na neke druge činjenice koje nama život znače, kao što je činjenica da vukovarska Luka ide u privatizaciju, a da ja kao gradonačelnik i moji sugrađani nemamo pojma o tome, i da nam je gradska tvrtka Tehnostan pred blokadom zbog duga Plinari iako ima potraživanja od države veća od osam milijuna kuna", rekao je Penava u izjavi novnarima. Po njegovim riječima, postavljanjem dvojezičnih ploča u Vukovaru "napravljen je loš čin koji s udaljenosti od 300 kilometara možda izgleda administrativne naravi, ali u Vukovaru ima puno dublje značenje". "Što je odigrano, odigrano je, kako je odigrano, odigrano je, moramo se okrenuti budućnosti i nastojati prevladati te probleme", poručio je Penava. Na pitanje novinara što namjerava učiniti sa skinutim dvojezičnim pločama koje su donesene u Gradsko poglavarstvo kako bi ih grad vratio Ministarstvu uprave, Penava je odgovorio kako ne zna.

"Mislim da ću ih čuvati kao suvenir. Ne znam što ću s njima, nit' su moja, nit' su gradska imovina. Ne znam. Vidjet ću", poručio je.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, koji je u Vukovaru bio na obilježavanju 23. obljetnice ustroja 204. vukovarske brigade, kratko je poručio kako se svi moramo boriti da u hrvatskome društvu vrijede demokratski standardi te da se ostvari dijalog. Posljednji ratni zapovjednik obrane Vukovara i 204. brigade Branko Borković ustvrdio je kako "ljudi reagiraju na različite načine, a i zakone pišu ljudi", te da bez razgovora i tolerancije neće biti moguće riješiti probleme u Vukovaru. "Pitanje odnosa etničkih zajednica u Vukovaru je riješeno. Ovdje su očito na djelu pokušaji nametanja nečega što je istrgovao Pupovac s određenim ekipama kada se stvarala vlast 2003. godine", rekao je Borković, dodajući kako misli na sporazum između SDSS-a i HDZ-a dok je na čelu HDZ-a bio Ivo Sanader.H B.P.S.M.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.