Reding odgovorila SDP-u i Vladi: 'Hrvatska je iznevjerila povjerenje čim je ušla u EU'

17.09.2013. 13:36:37

Konzultirat ćemo zemlje članice prije nego što odemo korak dalje, rekla je Reding

Iako je dnevni red Europske komisije zamišljen po drugim točkama, interes za sankcije koje bi bile nametnute Hrvatskoj posve je promijenio prvotnu temu govora kojoj je Vivane Reding posvetila svoje vrijeme na pressici za novinare.

Potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za pravosuđe pojavila se danas prijepodne na press konferenciji u sjedištu EK kako bi predstavila novu uredbu i direktivu EU protiv legalnih droga, no na kraju te konferencije bila je suočena s pitanjima stranih novinara o tome hoće li zaista Hrvatskoj uvesti sankcije, piše Večernji list.

- Ne mogu odgovarati na sve besmislice koje se izjavljuju tu i tamo - odgovorila je danas Viviane Reding na pitanje kako komentira tvrdnje, koje dolaze od članova hrvatske Vlade i članova SDP-a, da je prema Hrvatskoj oštra jer je ona konzervativka a hrvatska vlada je socijaldemokratska, te da Hrvatsku tretira drukčije nego što je tretirala neke druge zemlje koje su mjesecima i godinama kršile isti propis o Europskom uhidbenom nalogu.

To je pitanje zanimalo novinara francuske agencije AFP, a Reding se potrudila objasniti što je Hrvatska ispregovarala te kako je tri dana uoči ulaska u EU jednostrano promijenila zakon o europskom uhidbenom nalogu i tako iznevjerila povjerenje.

Reding je najavila kako odluka o sanckijama nipošto niej nepromišljena, već da će se sve zemlje članice konzultirati prije nego što se usuglasi okonačna odluka. Prijedlog Komisije,propisanih člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora podržan je i od strane kolegija povjerenika.

Na pitanje kako komentira tvrdnju ministra Orsata Miljenića, izrečenu sinoć u Dnevniku HRT-a, da "oni imaju svoj stav, a mi imamo svoj stav", te na pitanje smatra li da hrvatska vlada ozbiljno shvaća moguće sankcije, Reding je odgovorila: - Ja im ne mogu biti u glavi.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.