'Referendum na inicijativu 'U ime obitelji' je besmislen potez jer je rezultat ionako poznat'

12.06.2013. 08:51:55

Ako ćemo se isključivo držati forme i zanemarivati sadržaj onda bi se, primjerice, slijedeći nacionalni referendum mogao baviti držanjem pasa u gradovima. Jer, i vlasnici pasa svakako su u manjini. Njihovi ljubimci zagađuju parkove i ulice gradova, lajanjem stvaraju buku, a neki ponekad i grizu druge ljude, čime nedvojbeno ugrožavaju većinu onih koji nemaju pse, navode iz Zelene liste.

Zelena lista, pridružena članica Europskih zelenih, danas se usprotivila održavanju referenduma o promjeni Ustava odredbom po kojoj se brak definira kao životna zajednica žene i muškarca, jer smatraju da bi se time umanjila i ograničila ljudska i građanska prava manjinskoj skupini građana.

- O građanskim i ljudskim pravima koja pripadaju svima, pa i manjinama ne smije i ne može odlučivati većina. To je apsurdan i besmislen potez jer je rezultat ionako unaprijed poznat. Prema tome, čemu trošiti novac, vrijeme i energiju na referendum o braku kao zajednici muškarca i žene - navod iz Zelene liste u priopćenju.

Napominju da se pravni stručnjaci, koji su u proteklih 20 godina krojili Ustav i ostale zakone, trude dokazati da se referendum treba održati iz formalnih razloga jer je forma majka demokracije, a da nitko od njih nije spreman priznati da je kompletna legislativa, pa i Ustav, "puna rupa i nedorečenosti koje u praksi omogućuju arbitrarnost ili čak zloupotrebe".

- Ako ćemo se isključivo držati forme i zanemarivati sadržaj onda bi se, primjerice, slijedeći nacionalni referendum mogao baviti držanjem pasa u gradovima. Jer, i vlasnici pasa svakako su u manjini. Njihovi ljubimci zagađuju parkove i ulice gradova, lajanjem stvaraju buku, a neki ponekad i grizu druge ljude, čime nedvojbeno ugrožavaju većinu onih koji nemaju pse. Ništa lakše nego raspisati referendum o zabrani držanja pasa u naseljenim mjestima - navode iz Zelene liste.

Smatraju da se u pitanju Ustava i nacionalnog referenduma treba dati veća važnost sadržaju - što mora pisati u Ustavu - od formalnog ispunjenja zakonskih uvjeta za njegovu promjenu.

"Ako se sada napravi presedan s odredbom o braku koji će onemogućiti homoseksualnim osobama da izjednače svoju životnu zajednicu s ostalima, uskoro možemo očekivati da će u Ustavu pisati članak kako život počinje začećem, a posljedica će biti zakonska zabrana pobačaja. Što slijedi poslije toga? Možda zabrana seksa prije i izvan braka te kriminalizacija bračne nevjere?", ističu u Zelenoj listi.

Pitaju se i tko je financirao kampanju skupljanja 710.000 potpisa za referendum te pozivaju Građansku incijativu "U ime obitelji" da podastru javnosti svoje izvore financiranja.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.